Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Probiotika minskade symtom på influensa hos små barn

Publicerad: 17 augusti 2009, 14:00

Mindre hosta, färre sjukdagar och minskad antibiotikaanvändning. Det blev resultatet när barn i tre- till femårsåldern fick äta probiotika under influensasäsongen.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det anser i alla fall forskarna bakom en studie som presenteras i tidskriften Pediatrics augustinummer.

I studien lottades 326 barn till att få antingen placebo eller probiotika två gånger per dag under sex månader. De barn som fick probiotika fick antingen bara en bakteriestam, Lactobacillus acidophilus, eller denna bakteriestam i kombination med en annan, Bifidobacterium animalis.

Studien var dubbelblind, det vill säga varken försöksledaren eller deltagarna visste vilka som fick probiotika och vilka som fick placebo.

Enligt resultaten var förekomsten av feber och hosta 53 respektive 41 procent lägre bland de barnen som fick endast en probiotikastam, jämfört med dem som fick placebo. I gruppen som fick två bakteriestammar var förekomsten av feber 73 procent lägre än bland dem som fick placebo och förekomsten av hosta var 62 procent lägre.

Barnen som fick probiotika var även mindre snuviga, men denna minskning var dock inte signifikant.

När det gällde användningen av antibiotika var denna 68 procent lägre i gruppen som fick en bakteriestam jämfört med placebogruppen och 84 procent lägre i gruppen som fick två bakteriestammar.

Barnen som fick probiotika hade dessutom signifikant färre dagar som de var hemma från dagis på grund av att de var sjuka.

Studien är bland annat utförd av forskare knutna till företaget Danisco, som utvecklar produkter med probiotika.

Pediatrics 2009; 124: 172-179

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev