Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

”Råden liknar barnmisshandel”

Publicerad: 7 juni 2011, 06:07

Barnläkaren och Dagens Medicin-bloggaren Mats Reimer riktar i en debattartikel skarp kritik mot en skattefinansierad klinik.


I artikeln, som publicerats på Dagens Nyheters debattsida i dag, vänder sig Mats Reimer mot de råd som den antroposofiska Vidarkliniken ger vid behandling av mässlingen, se länk härintill. Kliniken bedriver bland annat primärvård inom ramarna för Vårdval Stockholm.

Råden innehåller allvarlig desinformation skriver Mats Reimer och pekar bland annat på klinikens formulering om att det i dag inte finns kunskap om vaccineringens för- och nackdelar.

Detta är inte sant. Mässlingsvaccinet är mycket säkert och beprövat och risken för biverkningar förbleknar jämfört med den ofantligt mycket större risken för allvarlig skada och död som sjukdomen medför.

Ett av de råd som kliniken ger föräldrar är att gnugga barnens hud med en torr borste för att se till att mässlingsutslagen sprider sig över hela kroppen, något som Mats Reimer liknar vid barnmisshandel.

Debattören avslutar sin artikel med att konstatera att antroposofiska läkare förstås har rätt till sin världsåskådning och sina religiösa föreställningar men att politikerna inte borde acceptera att kliniken motarbetar det viktiga smittskyddsarbetet som övriga läkare i den offentligt finansierade vården bidrar till.

Kan de inte leva upp till samma krav som andra vårdcentraler bör de inte få vara kvar i Vårdval Stockholm; ska de bedriva religiös medicin får det ske utan skattefinansiering , skriver han.

Läs hela debattartikeln:

 Landstingsstödd klinik ger farliga råd om mässlingen 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News