Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Rätt behandling skulle rädda miljontals barn

Publicerad: 3 september 2007, 11:58

Trots stora insatser är diarréer fortfarande en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn i låg- och medelinkomstländer. 1,5 miljoner barn skulle kunna räddas om de får rätt behandling, visar en ny doktorsavhandling.


På 1980-talet startade Världshälsoorganisationen, WHO, ett program för att minska antalet barn som dör på grund av diarrésjukdomar. Då uppskattades de flesta av dödsfallen bero på häftiga, vattniga diarréer och akut uttorkning, och därför gick det ut behandlingsrekommendationer om att bland annat använda vätskeersättning.

De flesta länder införde rekommendationerna i sina nationella hälsoprogram, men trots flera informationskampanjer får inte 200 miljoner barn behandlingen när de blir sjuka, enligt ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

- På 70-talet när vätskeersättning fick sitt medicinska genombrott som behandling vid diarré trodde ingen att det skulle bli så svårt att sprida dess användning, säger Birger Forsberg, överläkare vid institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet, i pressmeddelandet.

Hans avhandling pekar på flera förklaringar: Viktig information når inte ut till alla hushåll, olika krafter inom vården arbetar både för och emot behandling med vätskeersättning, och många fattiga familjer klarar inte att ta hand om det sjuka barnet på rätt sätt trots att kunskapen finns.

Birger Forsberg menar att det nu krävs kraftansträngningar för att minska barnadödligheten i diarrésjukdomar.

Åsa Erlandson

Läs avhandlingen på Karolinska institutets hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News