Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Regeringens nätsatsning för ungdomar väcker missnöje

Publicerad: 18 november 2008, 12:35

Regeringens nätsatsning för ungdomar väcker missnöje

Foto: Foto: Photos.com

Regeringen har satsat på en ungdomsmottagning på nätet. Men personal från vanliga ungdomsmottagningar efterlyser mer resurser till de fysiska mottagningarna.


I dag den 18 november lanseras en statsfinansierad ungdomsmottagning på nätet, umo.se. På sajten ska unga kunna hitta information om frågor som könssjukdomar, ätstörningar och oönskade graviditeter. Besökarna ska även kunna ställa anonyma frågor till personal från landets ungdomsmottagningar.

Det är sedan statistik har visat att könssjukdomar och självmord bland unga ökat, som regeringen beslutat att sätta in extra resurser för att främja ungas psykiska hälsa, och då valt att satsa på en internetsajt.

– Jag tror att en ungdomsmottagning på nätet kan bidra till att sänka trösklarna för många som av olika skäl inte velat eller vågat söka upp den vanliga ungdomsmottagningen. För unga som bor på orter där det fortfarande saknas en fysisk ungdomsmottagning blir umo.se extra viktig, säger socialminister Göran Hägglund (kd) i ett pressmeddelande.

Mikael Cleryd, psykolog vid Stockholms skolors ungdomsmottagning, är en av dem som kommer att svara på frågor på hemsidan. Han uppger till Sveriges Radio Ekot att han tycker att regeringen i stället borde investera i fler psykologer till de lokala ungdomsmottagningarna.

– Det är många ungdomar vi tyvärr inte kan ta emot, som vi skulle kunna hjälpa om vi bara hade resurser till det, säger han till Sveriges Radio.

Läs mer:

Länk till UMO-sidan

Läs även:

Nya ersättningssystemet har brister och är ett obegripligt val

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev