Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Rikssjukvård för barn till Skåne och Stockholm

Publicerad: 14 december 2017, 07:15

Skånes universitetssjukhus och Karolinska universitetssjukhuset får rikssjukvårdsuppdrag inom barnkirurgi, efter beslut från rikssjukvårdsnämnden, RSN.


Ämnen i artikeln:

Skånes universitetssjukhusKarolinska universitetssjukhuset

Rikssjukvårdsuppdraget omfattar kirurgiska ingrepp på barn och ungdomar inom tre områden: bråck på diafragma, missbildningar på matstrupen och missbildningar i bäckenbotten, tarm och urinvägar.
– Vi är väldigt glada och stolta över att få det här uppdraget. Det är resultatet av ett stort engagemang från alla medarbetare inom barnkirurgin: på avdelning, mottagning och operation. Vi ser det som en förmån att framöver få ta hand om de här barnen och deras familjer, säger Elisabeth Olhager, verksamhetschef för verksamhetsområde barnkirurgi och neonatalvård, i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att de båda sjukhusen får uppdraget från den 30 juni 2018 till den 30 juni 2024. För Skånes del handlar det om runt 55 patienter per år.

Det var fyra landsting som ville ha det högspecialiserade uppdraget att utföra avancerad kirurgi på barn och inför beslutet lämnade Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett sent skede, in en skrivelse där de reagerade kraftigt mot brister i det material som låg som grund för beslutet.

Relaterat material

Sahlgrenska kritiserar utredning av barnkirurgi

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev