Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Rinkebymodellen ska spridas i landet

Publicerad: 3 juni 2019, 11:42

Fler familjer ska få hembesök av barnhälsovården under barnets första 18 månader. Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram ett pilotprojekt för att sprida Rinkebymodellen i landet.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenLena HallengrenMässling

Förstagångsföräldrar i Rinkeby får tätare hembesök av barnhälsovården under barnets första ett och ett halvt år. Syftet är att tillsammans med socialtjänsten ge extra stöd i föräldraskapet. Nu vill regeringen att modellen ska användas i fler kommuner.

– Vi vet att barn som kommer från en tuffare socioekonomisk bakgrund löper större risk för en sämre hälsoutveckling på lång sikt. För att utjämna hälsoskillnader behövs tidiga insatser för de allra yngsta barnen, i samverkan mellan flera aktörer, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Enligt Dagens Nyheter har modellen haft effekt i form av ökad vaccinationsgrad mot mässling, röda hund och påssjuka, samtidigt som antalet tillfällen då föräldrar söker akut vård för sina barn minskar.

Regeringsuppdraget innebär att Socialstyrelsen ska ta fram en metod, baserad på evidens eller beprövad erfarenhet . Det blir också Socialstyrelsen som avgör vilka regioner och kommuner som ska ingå i pilotverksamheten, som ska förberedas i år, starta under våren 2020 och pågå 2020–2022. Regeringen lyfter också fram att projektet särskilt ska främja god psykisk hälsa hos barn.

Socialstyrelsen får tre miljoner i år för uppstartsfasen. Sedan avsätts tio miljoner per år under tre år, samt totalt 2,8 miljoner för utvärdering av en oberoende aktör under 2023 och 2024.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev