Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Rökning kan förändra fostrets dna

Publicerad: 1 april 2016, 07:03

Barn hade tusentals förändrade gener om deras mammor rökt under graviditeten, enligt ny forskning.

Foto: Photos.com

Rökning under graviditeten ökar inte bara risken för missfall, plötslig spädbarnsdöd och astma hos barnen. Nu visar en ny studie att det även kemiskt förändrar barnets dna under en lång tid.


6 600 barn har deltagit i den internationella studien där forskarna har tittat på hur tidiga miljöfaktorer kan påverka cellernas arvsmassa och genuttryck, skriver Dagens Nyheter.

Studien visar att nyfödda barn till mammor som rökt under graviditeten hade flera tusen kemiskt förändrade gener, vilket också påverkade genernas aktivitet. Förändringarna visade sig dessutom finnas kvar när man studerade barn i åttaårsåldern.

– De generna med starkast koppling till rökning vet vi är involverade i bland annat astma, cancer och neuropsykiatriska sjukdomar. Flera av generna har också en stark koppling till de negativa effekterna vi ser av rökning hos vuxna. Fostret utsätts delvis för samma effekter som en vuxen rökare, säger Erik Melén, en av forskarna bakom studien, till tidningen.

Om de kemiska förändringarna kan ligga bakom utvecklingen av sjukdomar och missbildningar är nästa steg i forskningen. En annan av forskarna bakom studien, Stephanie London, ger ett exempel:

"Vi vet redan att rökning är kopplat till läpp- och gomspalt men vi vet inte varför. Metylering (kemisk förändring av dna) kan kanske vara inblandat i processen på något sätt", säger hon i ett pressmeddelande.

Studien är publicerad i tidskriften American Journal of Human Genetics.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev