Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Rörd drottning fick avbryta invigningstal för barnhospice

Publicerad: 9 september 2010, 13:27

Rörd drottning fick avbryta invigningstal för barnhospice

Foto: Foto: Cecilia Helle

Drottning Silvia och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) invigde i dag Nordens första hospice för barn och ungdomar.


Det blev en gripande invigning av Lilla Erstagården i Hästhagen i Nacka. Marcus Christensson som förlorat ett barn, berättade om sin erfarenhet av att vandra ut från ett akutsjukhus med tom barnvagn och en familjemedlem mindre.

Drottningen, som skulle invigningstala efter hans anförande, blev så berörd att hon behövde hämta luft innan hon kunde hålla sitt tal.

När hon tog till orda berättade hon att hon var glad åt att ett barnhospice nu finns i Sverige, och att hon hoppas att verksamheten ska få efterföljare i fler delar av landet.

Georg Engel, verksamhetschef för Ersta hospice, framhöll att en milstolpe nu är nådd inom den palliativa vården i Sverige.

– Vår vision är att familjer som levt i frustration, svår press och sorg ska kunna få en fristad på Lilla Erstagården, sade han.

Lilla Erstagården kommer att ta emot sju barn i livets slutskede och deras familjer. Även föräldrar till kroniskt sjuka barn ska kunna få avlastning här under kortare perioder.

Hospicet kommer att bli en del av Ersta sjukhus som ingår i Ersta diakoni och drivas på uppdrag av Stockholms läns landsting.

Den palliativa vården går ut på att trösta, vårda och lindra när alla akuta vårdinsatser är uttömda. Lilla Erstagården ska vara ett komplement till akutsjukvården och hemsjukvården.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev