Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Rosling avlivade myter om västerländsk överlägsenhet

Publicerad: 26 november 2008, 14:27

Rosling avlivade myter om västerländsk överlägsenhet

500 svenska barn kunde ha räddats undan plötslig spädbarnsdöd om sjukvården hade lyssnat på studieresultat från Hong Kong. Det sade Hans Rosling, professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet, när han talade vid Riksstämmans allmänna möte. Uppdaterad den 27 november kl 10:10.


Hans Rosling beskriver den globala hälsoutvecklingen med stora penseldrag och dessutom i en optimistisk anda. Med bas i statistik under 1900-talet och fram till i dag ser han stora möjligheter att minska barnadödligheten även i världens u-länder. Han berättar bland annat om hur länder som Bangladesh, Egypten, Singapore och Tanzania har lyckats minska barnadödligheten kraftigt.

Brasilien har minskat barnadödligheten med i genomsnitt 6,3 procent årligen mellan 1990 och 2006.

– Det är fullt möjligt att nå det uppsatta millenniemålet när det gäller barnadödligheten om man arbetar evidensbaserat och sätter in resurserna där de har mest effekt, säger Hans Rosling.

Receptet anser han är att arbeta med satsningar mot stora sjukdomsgrupper som malaria, tuberkulos och hiv, men även satsa resurser på bassjukvård och se till att exempelvis befolkningar vaccineras och att vanliga luftvägsinfektioner, som också kan vara allvarliga, får adekvat behandling.

Stora delar av det bistånd som går ut från världens i-länder bör dessutom få nya mottagare. Han anser bland annat att biståndet till Kina bör dras ner.

– Det är faktiskt dumt att ge pengar till Kina. De har så att de klarar sig. Det vi i stället bör bidra med är kunskap så att de hanterar resurserna på bästa sätt, säger Hans Rosling.

Ytterligare en myt som han vill ta död på är att den västerländska kunskapen är den bästa.
1985 publicerades en studie från Hongkong som visade en mycket låg barnadödlighet, som kunde kopplas till att barnen låg på rygg.

Hans Rosling, som själv har arbetat som distriktsläkare, berättade vid Riksstämman i går, den 26 november, att han under utbildningen fick lära sig att vända spädbarn till magläge.

Detta med hänvisning till studier om skallskadade vuxna som överlevde längre om de låg på mage i stället för på rygg.

– Hade vi följt råden från Hongkong hade vi sannolikt kunnat rädda 500 spädbarn från den perioden, sade Hans Rosling.

Eftersom folkhälsoutvecklingen för u-länderna har varit så stark sedan början av 1990-talet ser han ljust på framtiden.

– De närmaste 100 åren kommer att bli otroligt spännande. Jag är avundsjuk på den person som får hålla detta tal på Läkaresällskapets 300-årsjubileum, säger Hans Rosling.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev