lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Rotavirusinfektion kan kräva anmälningsplikt

Publicerad: 4 januari 2022, 08:23

Infektioner av rotavirus drabbar främst barn i åldern sex månader till tre år.

Foto: Getty Images

Folkhälsomyndigheten föreslår att infektioner av rotavirus ska bli anmälningspliktiga. Viruset kan orsaka allvarlig magsjuka hos små barn.

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter infektionFolkhälsomyndighetenVaccinSfamToppnyheter Allmänmedicin

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


En sådan satsning bäddar för att fler sjukdomsfall rapporteras i realtid och därmed blir det enklare att följa hur effektivt vaccinationsprogrammet mot rotavirus fungerar, lyfter myndigheten. Med en anmälningsplikt och en löpande sjukdomsövervakning hoppas man även höja kunskapen om sjukdomens epidemiologi, vilket i sin tur kan leda till riktade insatser som minskar virusets spridning.

Vaccin mot rotavirus infördes i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn den 1 september 2019, vilket Dagens Medicin har rapporterat om. 

Läs även: Fler barn vaccinerade mot rotavirus 

Förslaget är skickat på remiss till landets regioner samt även till flera specialistföreningar, däribland Smittskyddsläkarföreningen och Svensk förening för allmänmedicin. Remissvaren ska ha kommit in till socialdepartementet senast den 31 mars i år, och från departementets sida föreslår man att anmälningsplikten för rotavirusinfektion ska träda i kraft den 1 januari 2023. 

Om förslaget blir verklighet ska anmälningsskyldigheten begränsas till läkare som utför mikrobiologisk diagnostik och till den som ansvarar för ett sådant laboratorium, lyfter Folkhälsomyndigheten som därmed hoppas minska den administrativa bördan för behandlande läkare. 

De vanligaste symtomen vid rotavirusinfektion är diarré och kräkningar. Det är sällan infektionen leder till dödsfall bland barn i Sverige, men däremot ofta till sjukhusvistelser. 

Läs mer

Vaccinframgång mot rotavirus 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev