Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Runt 50 barn drabbade av hyperinflammation

Publicerad: 6 augusti 2020, 08:53

Omkring 50 svenska barn har drabbats av ett alllvarligt inflammatoriskt tillstånd, som i sällsynta fall har setts vid covid-19. Det rapporterar SVT Nyheter.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

– Det är en farlig sjukdom såtillvida att många barn blir ordentligt sjuka och kräver behandling. Sedan är det ändå så att dödsfall är oerhört sällsynta, säger Jonas F Ludvigsson, professor vid Karolinska institutet och barnläkare i Örebro, till SVT Nyheter.

Tillståndet påminner ibland om den mycket ovanliga Kawasakis sjukdom, som främst drabbar barn under fem år med hög, ihållande feber och inflammation i blodlärl. Obehandlad Kawasakis sjukdom kan hos en del barn påverka kranskärl och orsaka blodproppar.

Ett troligt samband mellan covid-19 och det allvarliga inflammatoriska tillståndet, en hyperinflammation, beskrevs i maj i tidskriften The Lancet.

I de allvarligaste fallen av hyperinflammation vid covid-19 hos barn ses livshotande organpåverkan och cytokinstorm. Men de fallen är ovanliga. I Sverige känner Svensk barnreumatologförening enligt SVT Nyheter till ett tiotal fall där barn har fått intensivvård. Inget barn ska ha avlidit.

– Vi har valt att behandla väldigt aggressivt och lyckats vända alla fall, säger Charlotta Nordenhäll, ordförande för Svensk barnreumatologförening till SVT Nyheter.

Tillståndet är mycket ovanligt och de flesta barn med covid-19 får lindriga symtom.

Relaterat material

Viruskoppling till barn med dödligt syndrom

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev