Barnsjukvård
Så klarade Sunderby ett 40-tal matförgiftade barn
Publicerad: 11 augusti 2022, 14:14
”De var riktigt risiga. Vi kopplade dropp, gav antibiotika och skickade upp dem till iva. Ett par hade en temp på 35 och ögonen bara rullade”, berättar ST-läkaren Maja Zingmark om de svårast sjuka. Hon fick snabbt kalla på förstärkning när ambulansen larmade om mängder med barn som kräktes. Foto: Hilda Hassler
När larmet om Norrbottens sannolikt största matförgiftning gick i fredags var ST-läkaren Maja Zingmark ensam läkare från barnkliniken på Sunderby sjukhus akut – men snart ryckte personal in från alla håll.
Maja Zingmark klev på sitt pass vid 15.30 den 5 augusti. Lite senare kom beskedet att ambulans var på väg till Gammelstad några kilometer bort och en pågående fotbollsturnering. Misstänkt matförgiftning.
– Först tänkte vi att varför ska ambulansen åka dit? Det kändes lite överdrivet för en vanlig matförgiftning, berättar Maja Zingmark.
Ganska snabbt kom insikten att läget var betydligt allvarligare.
– Ambulansen hade ringt tillbaka till oss och berättat att det var massor av barn som låg och kräktes överallt och att minst fem var ”rödprioriterade”. Då förstod vi att det var en katastrofsituation.
Hon ringde efter sin bakjour och ledningsansvarig sjuksköterska efterlyste mer personal. Semestrande chefer kontaktades, sjukhuset gick upp i förstärkningsläge, ledig personal kom in och kirurgpatienter på akuten flyttades upp till avdelningen.
Runt 150 personer, främst barn mellan 11 och 14 år, hade ätit samma pasta och köttfärssås på en pågående fotbollscup. Väldigt många blev dåliga och över 40 hamnade akut på Sunderby för vård och åtta på intensivvårdsavdelningen, iva.
Situationen liknande ingenting som Maja Zingmark varit med om tidigare.
– Det var så många drabbade samtidigt, så att man inte har tid, utan bara måste katastroftriagera och kolla ”har du en puls, är du vid medvetande?” och sedan gå vidare.
För att stoppa möjlig smitta skedde bland annat triagering i ambulanshallen, där personal från olika kliniker och yrkesgrupper ryckte in.
Läs också: Undersköterskor styr på pilotavdelning med eftervård
Maja Zingmark, narkosläkare och barnklinikens bakjour tog hand om de svårast sjuka barnen i akutrummet.
– De var riktigt risiga. Vi kopplade dropp, gav antibiotika och skickade upp dem till iva. Ett par hade en temp på 35 och ögonen bara rullade.
Det enorma plötsliga inflödet av sjuka barn krävde en del avsteg från vanliga rutiner.
– Vi räknar ju alltid dropp och alla doser enligt vikt på barn. Här gick det inte för vi visste inte vad de vägde och vissa kunde inte sitt personnummer. Vi fick göra en uppskattning och tänka att en engångsdos spelar ingen roll, säger hon.
I personalen var det, läget till trots, en fantastisk stämning, understryker Maja Zingmark.
– Alla hjälpte till. Kliniktillhörighet och ens egentliga arbetsuppgifter spelade ingen roll.
Redan på lördagsförmiddagen hade alla de totalt över 40 matförgiftade barnen, inklusive de intensivvårdade, kunnat lämna sjukhuset.
Händelsen ska utvärderas, men en slutsats som flera redan dragit är att manualer för katastrofer oftast har trauman, som en bussolycka, i åtanke – inte en massa plötsliga sjukdomsfall. Prover på den misstänkta maten har tagits och analyseras för att ge svar på vad som orsakat matförgiftningen.
Läs också: Pandemin fick ST-läkare att tveka om yrkesvalet
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.