fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Sahlgrenska kritiserar utredning av barnkirurgi

Publicerad: 29 november 2017, 09:20

Foto: Marie Ullnert

Fyra landsting vill ha det högspecialiserade uppdraget att utföra avancerad kirurgi på barn. Sahlgrenska anser att utredningen bakom det kommande beslutet bör göras om.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Det blåser upp till strid kring ett av de sista beslut som Rikssjukvårdsnämnden, RSN, ska ta innan en ny ordning för fördelningen av högspecialiserad vård införs.

Universitetssjukhusen i Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Uppsala slåss om tillståndet för högspecialiserad vård inom avancerad kirurgi på barn och ungdomar. Det är kirurgi vid medfött diafragmabråck, medfödda missbildningar av matstrupen samt kirurgi vid anorektala och urogenitala missbildningar samt Hirschsprungs sjukdom.

Men bara två sjukhus ska få rätt att utföra ingreppen.

Inför beslutet, som står på RSN:s dagordning den 13 december, har Sahlgrenska universitetssjukhuset reagerat kraftigt mot brister i det material som ska ligga som grund för beslutet.

I ett brev till RSN påpekar sjukhuset att det – i motsats till utredningens beskrivning – viss har tillräcklig jourbemanning och att materialet inte tagit hänsyn till den kirurgiska kompetens som sjukhuset har. Utredningen som presenterats för RSN beskrivs som ”missvisande och tendensiös”.  En av de externa granskarna uppfattas även som jävig, enligt skrivelsen från SU.

Sahlgrenska universitetssjukhuset anser sammanfattningsvis att underlaget är så bristfälligt att det inte kan ligga som grund för beslut i RSN den 13 december.

”Vi uppmanar Socialstyrelsen att underkasta de inkomna ansökningarna en ny granskning så att de brister vi påtalar korrigeras”, skriver Lars Grip, SU:s direktör för forskning, utveckling och utbildning, och Claes Jönsson, tjänsteman med ansvar för rikssjukvård i Västra Götaland.

Socialstyrelsen har nu skickat skrivelsen från Sahlgrenska vidare till den tjänstemannagrupp som deltar i beredningen av ärendet, samt till ledamöterna i RSN.

– Skrivelsen från SU är lämnad efter det datum som var satt som senaste dag för att komma med synpunkter, men den kommer att finnas med på RSN:s möte den 13 december. Om det inte fattas beslut om fördelningen av denna vård då, så kommer den att omfattas av den nivåstrukturering som väntas med den nya lagstiftningen om högspecialiserad vård, säger Kristina Wikner, enhetschef på Socialstyrelsen som bereder ärenden till RSN.

Hon betonar att utredningen som görs inför beslutet är ett öppet förfarande där regioner och landsting har möjlighet att lämna synpunkter.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev