onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Sajt för unga blev Årets banbrytare

Publicerad: 12 juni 2018, 07:55

Bild 1/2  Foto: Anna Tärnhuvud

Bland 22 bidrag i Guldskalpellens nya kategori Årets banbrytare vann den lättillgängliga sajten hurmårdu.nu som hjälper ungdomar med psykisk ohälsa att få kontakt med vården.

Ämnen i artikeln:

Landstinget i VärmlandBarnsjukdomar

– Det är så häftigt, det är knappt så jag kan tro det. Det allra roligaste är att ungdomarna själva var med och utvecklade webbtjänsten, utbrister Christina Sand, enhetschef för Första linjen unga i Karlstadsområdet.

Första linjen unga i Karlstadsområdet är ”som en primärvårdsnivå för barn och unga med lindrig psykisk ohälsa” i åldern 6–21 år. När verksamheten startade 2015 kände Christina Sand och hennes kollegor att det var viktigt att ha med de unga redan från början.

I möten och workshops med barn och ungdomar diskuterades på vilket sätt det skulle kännas bekvämt att ta kontakt med vården, vilka insatser de ville ha och behövde. Lättillgänglig information på nätet om psykisk ohälsa och möjlighet till kontakt digitalt stod högst på önskelistan.

– Ungdomar ringer inte. De vill inte prata i telefon om hur de mår med någon de inte känner, de vet inte vad de ska säga då, säger Christina Sand.

Med hjälp av Vinnovapengar utvecklades sajten i tätt samarbete med ungdomarna. När man går in på sidan blir det tydligt att man är välkommen att prata om vad som helst. ”Inget är för tungt, litet, pinsamt eller löjligt”, är en av de första upplysningarna besökaren möts av.

Med ett klick på en emoji – ett tecknat ansikte som uttrycker en känsla – kan man tala man om hur man mått den sista tiden. Genom vidare klick på några förvalda ämnen, exempelvis ”oro och ångest”, ”kärlek”, ”självkänsla” och ”matvanor”, kan man förmedla lite mer. Om man vill. Det enda som egentligen är nödvändigt är att ange sitt mobilnummer för att ett besök ska kunna bokas.

– Det är så många som säger att ’jag skulle aldrig ha kontaktat er om det inte gick att göra det så enkelt’ och det är ju dem vi vill nå, säger Christina Sand.

Typbesökaren har oro, ångest och känner stress, berättar hon. En del har fobier, problem med konflikter hemma, med kompisar eller en pojk- eller flickvän.

– Man vet aldrig vilket behov de har innan de kommer hit. Det kan vara någon som skrivit att den behöver prata lite och så visar det sig att den har självmordsplaner.

Då remitteras den direkt till barn- och ungdomspsykiatrin, bup och detsamma gäller vid svåra depressioner. Det vanligaste är annars ungefär fem besök, det är oftast fullt tillräckligt.

Första linjen unga har haft cirka 660 besök per år varav ett 20-tal i månaden kommer via sajten. Det är ett samarbete mellan Landstinget i Värmland och fem kommuner. Mottagningen samarbetar mycket med skola och socialtjänst.

Relaterat material

Sajt för unga blev Årets banbrytare

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev