onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

SBU utreder skakvåld

Publicerad: 12 mars 2014, 13:06

Den vetenskapliga grunden för läkares bedömningar av skakvåld mot spädbarn är ifrågasatt, både rättsligt och medicinskt. Nu ska den utredas av SBU.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Statens beredning för medicinsk utvärdering och Statens medicinsk-etiska råd, Smer, inleder nu ett gemensamt projekt om skakvåld.

Bakgrunden är att dagens metoder för att bedöma om ett barns skador kommer sig av att barnet har blivit skakat eller inte är kraftigt ifrågasatta.

I rättsfall har misshandelsåtalade föräldrar åberopat experter som vittnar för att barnets symtom sannolikt inte alls beror på skakvåld, så som de medicinska utredningarna har sagt, utan på exempelvis en förlossningsskada.

– När det finns olika synpunkter på det här viset är SBU:s grundinställning att vi ska gå till botten med det vetenskapliga underlaget, säger Kjell Asplund, professor och ordförande i SBU:s vetenskapliga råd samt ordförande för Smer.

SBU:s rapport ska bland annat klargöra vilken evidens det finns för olika metoder att ställa diagnosen ”shaken baby-syndrom”.

– Det har kommit nya metoder som kanske har bättre precision, säger Kjell Asplund.

Han säger att personal inom sjukvården tills vidare ska göra som de brukar när de ställs inför ett barn som kan ha utsatts för skakvåld.

– En SBU-rapport ändrar inte praxis förrän den är klar, säger Kjell Asplund.

Klar väntas rapporten vara om drygt två år. Nu pågår arbetet med att sätta samman en projektgrupp.

Relaterat material

Läkare vill chocka föräldrar

Rädslan väger tyngre än viljan att skydda

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev