Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Serotoninbrist kopplas till plötslig spädbarnsdöd

Publicerad: 4 februari 2010, 15:27

Barn som dött i plötslig spädbarnsdöd har lägre nivåer av serotonin i hjärnstammen, enligt en ny studie.


Plötslig spädbarnsdöd, SIDS, antas bero på problem med hjärnstammens reglering av andning och autonoma funktioner. Det har tidigare rapporterats om serotoninreceptorer i förlängda märgen, den nedre delen av hjärnstammen, som binder på ett onormalt sätt hos barn som avlidit i plötslig spädbarnsdöd.

Nu har forskare vid Harvard Medical School i Boston, USA, undersökt nivåerna av serotonin och av ett enzym, TPH2, som är viktigt för serotoninsyntesen, hos 41 barn som avlidit i plötslig spädbarnsdöd. Prover från dessa har jämförts med prover från sju barn som dog av andra orsaker och fem barn som vårdades på sjukhus för kronisk hypoxi-ischemi.

Serotoninnivåerna visade sig vara 26 procent lägre i det aktuella området i förlängda märgen hos barnen som avlidit i SIDS, jämfört med matchade kontroller. Förekomsten av enzymet  var 22 procent lägre hos dem som avlidit i plötslig spädbarnsdöd.

Forskarnas slutsats är att deras fynd ger stöd för att plötslig spädbarnsdöd är kopplat till brist på serotonin i förlängda märgen.

Läs abstract till studien:

 JAMA. 2010;303(5):430-437

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev