Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Sexåring dog av meningit

Publicerad: 9 maj 2016, 11:37

Foto: Dagens Medicin

Akutmottagningen bedömde att flickans tillstånd inte var allvarligt. Men en då okänd immunbrist hos sexåringen förvärrade läget snabbt. Nu är en lex Maria-anmälan gjord.


Ämnen i artikeln:

Lex Maria

I början på förra året behandlades flickan för öroninflammation. En kväll i februari kom föräldrarna in med henne till akutmottagningen för att läget blivit sämre. När personalen skulle göra en bedömning av flickans tillstånd tog de via telefon hjälp av barnakuten i Jönköping. Tillsammans kom de fram till att hennes tillstånd inte var allvarligt nog för akutsjukvård, utan behandlingen kunde fortsätta i hemmet.

Morgonen därpå kom flickan in till jourcentralen på orten då hon var kraftigt försämrad. Flickan fördes med ambulans till barnkliniken på länssjukhuset Ryhov, och senare samma dag till neurokirurgen i Linköping. Där avled senare sexåringen av hjärnhinneinflammation.

Flickans sjukdom visade sig bero på pneumokockinfektion, som det vaccin flickan fått inte skyddar emot. Hon hade dessutom en immunbrist hon inte diagnostiserats för tidigare, vilket bedragit till det mycket snabba förloppet.

Händelsen är både anmäld som enskilt klagomål och enligt lex Maria.

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev