Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Sexmånaders barn ammas mest i Västerbotten

Publicerad: 11 november 2008, 13:18

Sexmånaders barn ammas mest i Västerbotten

Foto: Foto: Photos.com

Var tionde sexmånaders baby helammades i Västra Götalands län, mot för var fjärde i Västerbottens län. Skillnaderna är stora mellan olika regioner när det gäller amning, visar en ny kartläggning från Socialstyrelsen.


På Gotland ammades endast 82 procent av veckogamla barn födda 2006. I Värmland var motsvarande siffra 91 procent. Socialstyrelsen kan inte förklara varför skillnaderna är så stora, skriver Göteborgs-Posten.

En möjlig orsak kan enligt Kerstin Gren, barnsjuksköterska på Kållereds barnavårdscentral i Mölndal, vara skillnader i hur barnmorskor vid barnavårdscentraler informerar om amning. En annan anledning kan vara att mammor i storstadslänen är inflyttade och saknar avlastning. När de väl avlastas vill de ersätta bröstmjölken med annan föda för att kunna lämna bort barnet under längre tid.

Socialstyrelsen förespråkar helamning av barn upp till sex månaders ålder baserat på Världshälsoorganisationen WHO:s råd. Men vissa barnmorskor och sjuksköterskor håller fortfarande fast vid den gamla rekommendationen om att ge smakportioner från fyra månaders ålder.

Lena Holmberg, verksamhetsutvecklare för barnhälsovården i Göteborg, säger till Göteborgs-Posten att WHO:s rekommendationer är baserade på förhållanden i tredje världen.

– Ur vårt perspektiv i Sverige är det viktigare att matprover införs i skydd av amningen. Om det sker vid fyra månader eller sex månader spelar inte så stor roll.

Lisa Röstlund
lisa.rostlund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev