Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Sjukhusvård för barn kan centraliseras i Region Jönköping

Publicerad: 19 oktober 2017, 13:05

Foto: Stefan Persson

Alliansen i Region Jönköpings län vill koncentrera den inneliggande sjukhusvården för barn till kliniken i Ryhov, något som väcker missnöje i sjukhusen som blir utan, rapporterar Smålands-Tidningen.


Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

Att barnsjukvården koncentreras till Ryhov i Jönköping gäller redan för de barn som vårdas av medicinska skäl. Det nya förslaget från Alliansens budget, som har majoritet i Regionen, innebär att samtliga barn som är i behov av sjukhusvård behöver åka till staden.

Att Ryhovs barnklinik får ensamrätt är dock flera överläkare och specialistläkare på Värnamo sjukhus och Höglandssjukhuset öppet kritiska till i en debattartikel i Smålands-Tidningen. Läkarna anser att föräldrar måste upplysas om att förslaget ger somliga längre avstånd till vård för barn. De menar också att förslaget kan slå hårt mot sjukhusen på flera fronter. Dels skulle de andra enheterna för akutsjukvård hotas av utvecklingen, och dessutom skulle det utmynna i en utarmning av barnkirurgisk vård och försvagning av kompetens på området. En farhåga som de delar med socialdemokraternas Marcus Eskdahl.

– Frågan som jag ställer mig, om den här förändringen verkställs, är om Värnamo och Höglandssjukhuset framöver kan ta emot barn i det akuta skedet, vid exempelvis trafikolyckor. Har man fortsättningsvis kompetensen och kontinuiteten utifrån patientsäkerhet och kvalitet att fortfarande kunna göra det här? säger Marcus Eskdahl till Smålands-Tidningen.

Marcus Eskdahl framför också krav på Alliansen att de redogör för vad förslaget kommer ge för konsekvenser för Regionen. Karsten Offenbartl, som är verksamhetschef för kirurgi på sjukhusen, delar uppfattningen.

– Det får effekter och det kan finnas en opraktiskhet i detta med tanke på hur utspritt folk bor i länet. Det måste ställas mot andra effekter, säger Karsten Offenbartl till Smålands-Tidningen.

Förslaget från det styrande blocket är i linje med en anpassning till en nordisk standard som fastställer att barn ska vara inskrivna på sjukhus om vård inte kan erbjudas på annat sätt. Samt att barn ska vårdas i en miljö anpassad för barn, av personal som har barnkompetens. En sådan särskild barnkompetens finns på kliniken i Ryhov.

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev