Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Skakvåldskritiker mister legitimation – sakkunnig i Sverige

Publicerad: 22 mars 2016, 13:23

Foto: Norstedts juridik

En brittisk läkare, som medverkat i flera svenska rättsfall där föräldrar friats efter överklagande, blir nu av med sin legitimation efter att ha vilselett domstolar.


Den brittiska specialisten i neuropatologi Waney Squier blev i måndags av med sin läkarlegitimation, rapporterar The Guardian. Anledningen är att Medical Practitioners Tribunal Service, MPTS, ett organ under General Medical Council, granskat sex rättsfall gällande små barn som avlidit och där Waney Squier medverkat som expertvittne.

Genom att förneka diagnosen dödligt skakvåld mot barn/shaken baby syndrome har Waney Squier medvetet vilselett domstolarna anser MPTS och ser därför ingen annan åtgärd än att dra in hennes legitimation, rapporterar tidningen.

Enligt beslutet har Waney Squiers vid upprepade tillfällen ljugit för både domstolarna och för MPTS för att stödja sin egen ståndpunkt. MPTS understryker i sitt beslut att alla läkare måste vara ärliga med var gränserna för deras kunnande och kompetens går och kommer fram till att det inte räcker med att belägga Waney Squier med restriktioner då hennes agerande gett läkarkåren dåligt rykte.

Samtidigt försvaras Waney Squier av bland andra människorättsjurister. I ett brev till tidningen hävdar de att hon har blivit orättvist behandlad för att hon har vågat ifrågasätta diagnosen.

Waney Squier har sedan flera år kallats som försvarsvittne i flera rättegångar kring skakvåld. Dagens Medicin kan nu berätta att hon varit en av flera partssakkunniga i åtminstone två svenska rättsfall gällande skakvåld som tagits till högsta instans. I båda fallen har föräldrar dömts i hovrätten men sedan beviljats resning av Högsta domstolen för att slutligen frias.

Det svenska rättsväsendet har ställt sig frågande till diagnosen skakvåld. Svenska Barnläkarföreningen och den svenska barnläkarkåren gjorde dock så sent som i mars 2015 uttalandet att förekomsten av diagnosen skakvåld hos spädbarn och småbarn är vetenskapligt fastslagen. De svenska barnläkarna ställer sig därmed bakom den amerikanska barnläkarföreningens ståndpunkt.

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, genomför också en systematisk litteraturöversikt över diagnosen skakvåld. Rapporten är tänkt att publiceras under våren 2016 och ska bland annat utvärdera tillförlitligheten av de symtom som har kopplats till diagnosen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev