Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Skåne hoppar av vaccinationsuppdrag

Publicerad: 4 april 2018, 12:07

Upphandlingen av barnvacciner för hela landet har gått i stå.

Foto: Thinkstock

UPPDATERAT Region Skåne och SKL:s inköpscentral Kommentus har avbrutit sitt samarbete kring en nationell upphandling för barnvaccinationsprogrammet.


Ämnen i artikeln:

SKRRegion Skåne

Region Skåne har avsagt sig uppdraget att leda projektet.

– Vi och Kommentus hade olika åsikter om hur vi skulle skapa upphandlingen och därför har vi valt att göra på detta sätt, säger Louise Strand, inköpsdirektör på Region Skåne och regionens talesperson i frågan.

Vad händer nu?

– Det vet jag inte, men detta riskerar inte tillgången på barnvaccin i landet, det är viktigt att framföra för att inte skapa oro, säger Louise Strand.

Enligt Peter Roslund, styrelseordförande för SKL Kommentus, beror det avbrutna samarbetet på olika syn på hur ansvar och befogenhet hör ihop.

– Vi anser att den som tar ansvaret också måste få ta det avgörande beslutet om hur avtalet formuleras. Vi beklagar att Region Skåne drar sig ur, för de har gjort ett bra jobb.

Bolaget har nu inlett diskussioner med Västra Götalandsregionen och Stockholms läns landsting för att kunna fortsätta arbetet, enligt Peter Roslund.

– Vi hoppas att nätverket för hälso- och sjukvårdsdirektörerna låter oss fortsätta för det är viktigt att hålla tempot. Vi på Kommentus och alla landsting och regioner har ett gemensamt ansvar för att få fram vaccinerna i tid.

Styrgruppen för upphandlingen möts den 10 april och kommer därefter att gå ut med mer information.

Beslutet att Region Skåne skulle ansvara för upphandlingen i samarbete med SKL Kommentus och för att fysiskt lagra vaccinerna, fattades i september förra året. Orsaken var, enligt en tidigare artikel i Dagens Medicin, att regionen hade bra egna avtal med läkemedelstillverkare.

Avtalsstarten var planerad till 1 september 2019 och omfattade alla landsting, 291 kommuner samt ett okänt antal privata skolor. Upphandlingen omfattar alla vaccin inom barnvaccinationsprogrammet, även rotavaccin, som regeringen önskar ska ingå i programmet.

På GSK, läkemedelsföretaget som säljer vaccin, är man angelägen om att frågan blir löst.

– Som leverantör värdesätter vi förutsägbarhet och framförhållning, vilket också ligger i landstingens intresse för att inte riskera avtalslösa perioder och vaccinbrist, säger Niclas Holmberg, chef för barnvaccin på läkemedelsföretaget.

I september skrev Dagens Medicin om risken för att spädbarn skulle bli utan vaccin i sommar för att landstingen fått ett glapp i upphandlingen. För att säkra tillgången under den period det gäller, juni 2018 till september 2019, genomför SKL Kommentus en upphandling för vaccinavtal A och B.

Relaterat material

Nationell upphandling av barnvacciner skjuts upp

Upphandlingsmiss kan ge brist på vaccin

”Så kan vi säkra vaccintillgången i Sverige”

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

SKRRegion Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev