Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Skarp kritik mot surrogatmödraskap

Publicerad: 1 mars 2013, 08:32

Surrogatmödraskap är handel med kvinnors kroppar. Det anser Sveriges kvinnliga läkares förening och Sveriges kvinnolobby och riktar skarpt kritik mot förslaget om legalisering.


Dagen efter att Statens medicinsk-etiska råd, Smer, tagit ställning för att tillåta surrogatmödraskap går flera kritiker till attack mot förslaget. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Mia Fahlén, ordförande i Sveriges Kvinnliga Läkares Förening, och Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby, att förslaget är oacceptabelt.

De anser att surrogatmödraskap är en form av handel med kvinnors kroppar. Smer föreslog att endast altruistiskt surrogatmoderskap där det finns en  nära relation mellan surrogatmodern och föräldrarna, som till exempel ett nära släktskap  ska godkännas i Sverige. Men Mia Fahlén och Gertrud Åström skriver att även om det finns en nära relation så handlar det om ett  handelskontrakt mellan en surrogatmamma och beställaren/köparen .

De båda debattörerna skriver också att forskning visar att  efterfrågan från internationella barnfabriker ökar i länder som tillåter altruistiskt surrogatmödraskap . De tror att en följd av ett svenskt godkännande av surrogatmödraskap vid nära relationer kan bli att fler svenskar även intresserar sig för att beställa barn via kommersiellt surrogatmödraskap i fattiga länder.

Oavsett hur surrogatmödraskap regleras öppnar det för en syn på kvinnor och barn som varor och kvinnor som behållare , skriver de båda debattörerna. De hänvisar till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och FN:s kvinnokonvention där det står att alla handel med kvinnor skall motverkas.  De lyfter också fram Europaparlamentets resolution från 2011 om att surrogatmödraskap är ett allvarligt problem som utnyttjar kvinnors kroppar och reproduktiva organ.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News