Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Skolhälsovården granskas <BR>efter larm om stora brister

Publicerad: 2 december 2008, 11:02

Socialstyrelsen granskar nu all skolhälsovård i Stockholms län, efter att en skolsjuksköterska i Hovsjö slagit larm om allvarliga brister.


Harriet Hillström, utredare på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Stockholm, uppger till Svenska Dagbladet att brevet från skolsjuksköterskan Eva Dahlgren i stadsdelen Hovsjö i Södertälje, är bland det värsta hon sett.

I brevet, som skrevs innan hon slutade på skolan, beskriver Eva Dahlgren bland annat att över hundra elever saknade journal. Mängder av journaler låg också osorterade i skåpen, bland remisser som aldrig skickats iväg.

Vissa barn hade glömts bort vid vaccinationer och i olika anteckningsblock fanns misstankar om allvarliga missförhållanden angivna – information som aldrig journalförts.

– Jag visste att det var eftersatt, tjänsten hade varit obemannad. Men att det var så här illa hade jag inte kunnat drömma om, säger Eva Dahlgren till tidningen.

Enligt Hovsjöskolans rektor är det svårt att hitta vårdpersonal till skolan eftersom det är ett ensamt och tufft jobb och eftersom skolan generellt är ett lågstatusområde för vårdpersonal.

Socialstyrelsen arbetar nu med en granskning av skolhälsovården inom grundskolan i Stockholms län och en rapport kommer under våren 2009.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev