Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

SLL om NKS och framtiden: Vi har en överkapacitet

Publicerad: 6 mars 2015, 07:00

Att Nya Karolinska ska ta emot tiotusentals färre patienter är vad det gamla sjukhuset gör i dag oroar inte landstinget speciellt mycket.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingNya Karolinska Solna, NKS

I slutet av 2018 ska Nya Karolinska Solna, NKS, vara i full drift. Sjukhuset ska fokusera på forskning och högspecialiserad vård vilket gör att 8 800 vårdtillfällen och omkring 50 000 akutbesök ska flyttas någon annanstans i Stockholms läns landsting, SLL.

Samtidigt är de planerade ombyggnationerna av landstingets övriga akutsjukhus knappt påbörjade.

Kommer det att gå ihop?

– Absolut. Det är det vi jobbar med; att få ihop helheten. Ja, Capio S:t Göran är försenat, men det kommer att öppna i början av 2016. Danderyds sjukhus är helt färdigt 2019, men många delar kommer att vara färdiga 2017, säger Henrik Gaunitz, planeringschef för Framtidens hälso- och sjukvård vid Stockholms läns landsting, till Dagens Medicin.

Han lägger till:

– När vi räknar på kapacitet kontra behov under den här resan så är kapaciteten något högre än de behov vi ser framför oss, för att kunna ta höjd för eventuella oförutsedda händelser.

Så det finns ingen oro alls hos er hurivida det här kommer att gå ihop?

– Framtidens hälso- och sjukvård är oerhört komplex och det är klart att det händer saker under resans gång och kommer att hända så även fortsättningsvis, men vi planerar om och justerar.

Omställningen rör inte bara akutsjukhusen utan även de mindre sjukhusen och landstingets primärvård. I den framtidsplan som klubbades i slutet av 2014 står det att ”300 000 öppenvårdsbesök bör kunna föras ut från akutsjukhusen till andra vårdgivare”.

Är det realistiskt att styra om så mycket vård?

– Ja, om man tittar i budgeten så räknar vi från 2010 och tittar man på det som har hänt fram till 2014 så är det ju på god väg. Det är en successiv utbyggnad som redan har skett i ganska stor omfattning. Geriatriken har ökat mycket till exempel och avancerad sjukvård i hemmet har fullkomligt exploderat.

Minskar vården med motsvarande mängd på akutsjukhusen?

– Ja, det är första gången på många, många år som vi ser en lägre produktion på akutsjukhusen än året innan. Så var det faktiskt 2014.

Det är väl troligt att det finns stockholmare som kommer att söka sig till akuten på NKS fast de inte hör hemma där?

– Absolut, så kommer det säkert att bli. Det kommer att vara en kommunikationsinsats men tanken är som sagt att de här patienterna kommer att få ett gott omhändertagande på andra akutsjukhus eller på mindre sjukhus i närheten av där de bor.

Henrik Gaunitz kan inte direkt svara på om NKS kan göra avsteg från sitt uppdrag för att hjälpa de andra akutmottagningarna vid särskilt pressade situationer som exempelvis vinterns första halka.

– Det är klart att det kan uppstå extrema situationer. Men jag tror uppriktigt att NKS inte kommer att ha den kompetensen. Eller kompetensen … Det är inte där man ska göra den här typen av insatser.

Men den omställning SLL nu står inför kommer väl troligtvis att drabbas av några barnsjukdomar. Vad är den största farhågan?

– Det är mycket fokus på lokaler, men vi har ju andra delar som personalförsörjning. Vi bygger en massa nya vårdplatser, men hur ser vi till att använda vår personal på rätt sätt?

Hur löser man det då?

– Det finns en hel del arbete gjort och det är också sådana frågor vi försöker hantera. Ofta blir det väldigt mycket fokus på investeringar men det finns andra delar som är minst lika knepiga.

Mer specifik än så blir inte Henrik Gaunitz.

Relaterat material

Större tryck på andra sjukhus när NKS öppnar

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev