Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Små barn bör vaccineras

Publicerad: 12 november 2009, 14:44

Åldersgränsen för vaccin mot svininfluensan sänks från tre år till sex månader. Men SKL anser att man bör överväga att vänta med att vaccinera de yngsta barnen.


Läkemedelsverket har i dag, torsdag, i samråd med Socialstyrelsen beslutat att rekommendera att alla barn från sex månaders ålder vaccineras mot den nya influensan A(H1N1), även om de inte tillhör någon riskgrupp.

Beslutet grundas på en ny studie med 51 barn under tre år och på de erfarenheter man hittills har av att vaccinera barn mellan tre och sex år och barn under tre år som tillhör någon riskgrupp, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

– Det är positivt att vi nu även kan rekommendera vaccinering för de här barnen. Influensan sprids lätt i barngrupper och vi har dessutom sett att små barn under fyra år tillhör dem som riskerar att bli svårast sjuka i influensan, säger professor Jan Liliemark på Läkemedelsverket.

Beslutet innebär att totalt 250 000 barn till kan vaccineras mot den nya influensan, förutsatt att deras föräldrar säger ja till vaccinering.

Göran Stiernstedt, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, anser dock att man bör överväga att skjuta upp vaccinering av de yngsta barnen tills den nuvarande vaccineringsplanen är slutförd.

– Det kan bli väldigt krångligt om man akut ska genomföra det här också, men det kan vara olika på olika landsting, säger han till TT.

Relaterat material

Barn under tre väntas få vaccin mot svininfluensa

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev