måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Smala triggades mer av bilder på kaloririk mat

Publicerad: 17 september 2015, 10:48

Smala tvillingar triggades mer av bilder på kaloristinn mat, jämfört med överviktiga i en studie som presenterades på EASD.

Ämnen i artikeln:

EASDBarnsjukdomar

I studien har forskarna använt funktionell magnetkamera för att studera hjärnan hos enäggstvillingar som tittat på bilder på kaloririk mat, bilder på mat med lite kalorier och bilder på något helt annat än mat.

15 kvinnliga tvillingpar, där den ena tvillingen var normalviktig och den andra överviktig, ingick i studien.

Forskarna såg att de tyngre tvillingarna hade minskad aktivitet i områden som har med belöning och mättnad att göra jämfört med de lättare, när de fick titta på bilder på kaloririk mat respektive icke mat-bilder.

Detta till skillnad från tidigare studier hos feta icke-tvillingar som hade ökad hjärnaktivitet när de tittade på matbilder respektive icke-matbilder.

Enligt forskarna kan den ökade aktiviteten som observerats hos feta individer i tidigare studier spegla en genetisk influens på hur hjärnan reagerar på mat.
Det motstridiga fyndet i den nu aktuella studien tror de skulle kunna förklaras av att de smala blivit mer uppmärksamma på mat eftersom de medvetet försöker förbli smala, trots att de har en genetisk risk för övervikt.

Läs abstract här:

Stieneke Doornweerd med flera. Differences in brain responses to visual food stimuli among monozygotic twins discordant for BMI. Presenterad på EASD 2015.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev