tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Smer säger nej till könsingrepp för omyndiga

Publicerad: 17 juli 2018, 12:51

Foto: Thinkstock

Statens medicinsk-etiska råd, Smer, avstyrker regeringens förslag att låta personer under 18 år göra kirurgisk könskorrigering.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

I arbetet med att modernisera köntillhörighetslagen gick regeringens förslag om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen ut på remiss tidigare i år.

– Vi har nog inte gjort det lättare för socialdepartementet med vårt svar, men vi tycker att 18 år är en lagom ålder, säger Kjell Asplund, ordförande i Smer, en av de tyngre remissinstanserna.

Rådet var delat. Tre ledamöter ville tillstyrka förslaget att låta personer under 18 år få göra kirurgiska ingrepp i könsorganen, medan fyra ledamöter var emot. Kjell Asplund var bland dem.

– Vi vill tillämpa försiktighetsprincipen. Vi vet ännu så lite om vad som ligger bakom det flerfaldigt ökade antalet ansökningar för könskorrigering och vill inte att personerna tidigt tar oåterkalleliga beslut.

Han beskriver frågan som ”ett äkta etiskt dilemma” där ståndpunkterna stått och vägt. Han betonar att ledamöterna haft stor respekt för varandras skilda åsikter.

De tre ledamöter som velat tillstyrka promemorians förslag, har, enligt Kjell Asplund, framför allt lyssnat på experter från det transmedicinska teamet vid Karolinska universitetssjukhuset som anser att ökningen av antalet ansökningar för könskorrigering i huvudsak speglar ett uppdämt behov av insatser för personer som anser sig leva i fel kropp.

– Utifrån det sättet att resonera skulle en 15-årsgräns kunna innebära att lidandet reduceras genom tidiga insatser eftersom många ungdomar kan fatta mogna beslut tidigt. Men eftersom det saknas vetenskapligt underbyggd kunskap om vad ingreppet innebär på längre sikt för ungdomar, tycker vi andra att det är rimligt att vara återhållsamma.

Ledamöterna i Smer med avvikande åsikt, har ingående motiverat sina skäl i en reservation till beslutet.

Enda gången personer under 18 år ska tillåtas att göra fysiska ingrepp i könsorganen är vid anatomiska avvikelser, intersexualism, anser Smer.

Promemorians tanke att skilja på den juridiska och medicinska processen vad gäller könskorrigering välkomnas av Smer. Rådet har redan tidigare förespråkat att även personer yngre än 18 år ska ha rätt att byta juridiskt kön, eftersom det inte är irreversibelt.

Andra moderniseringar som regeringen föreslagit och som Smer ställer sig positivt till, är att ta bort kraven på att personer ”under en lång tid” ska ha upplevt sig tillhöra det andra könet och under en tid även ska ha uppträtt i enlighet med det kön man anser sig uppleva för att få hjälp.

Den moderniserade lagen om könstillhörighet skulle från början ha lagts fram för riksdagen i våras. Nu är målet är att göra det innan mandatperiodens slut, enligt departementet.

I Portugal godkände parlamentet förra veckan en lag som tillåter kirurgisk könskorrigering redan vid 16 års ålder, enligt TT.

Relaterat material

Förslag: Två lagar om könstillhörighet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev