Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Smitta från sorkar kan orsaka fosterdöd hos människor

Publicerad: 6 november 2008, 10:52

Smitta från sorkar kan orsaka fosterdöd hos människor

Ljunganvirus från gnagare tros kunna orsaka fosterdöd hos människor. En ny svensk avhandling stärker misstankarna om att det finns ett samband.


Ljunganvirus sprids bland sorkar och andra smågnagare men kan även smitta människor. Tidigare undersökningar har visat att det kan orsaka fosterdöd hos försöksdjur. Nu har barnmorskan och doktoranden Annika Samsioe vid Södersjukhuset gått vidare för att undersöka om det finns ett sådant samband även bland människor.

Sedan tidigare är det känt att förekomsten av gnagare kan variera stort i de norra delarna av Sverige. Annika Samsioes studie visar att antalet dödfödda foster följer samma mönster. När antalet gnagare har varit stort har antalet dödfödda foster ökat och vice versa.

Annika Samsioe har även undersökt fostren och moderkakorna från sammanlagt 15 fall av oförklarlig fosterdöd. Det visade sig att det fanns Ljunganvirus i tio av dem. Hos en kontrollgrupp med 20 kvinnor som haft normala graviditeter vara alla moderkakor smittfria.

Även om det är för tidigt att dra några säkra slutsatser tyder den nya avhandlingen på att det finns ett samband.

– Vilken roll Ljunganviruset spelar vid fosterdöd och olika sjukdomstillstånd är fortfarande till stora delar en olöst gåta. Vi hoppas nu på ökad internationell uppmärksamhet och intensifierad forskning i ämnet, säger Annika Samsioe i ett pressmeddelande.

Läs avhandlingen:

Ljungan virus – an novel pathogen. Effects on the pregnant female and her offspring

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev