Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Smittskyddsläkare varnar för igelkottar med salmonella

Publicerad: 9 mars 2009, 12:11

Smittskyddsläkare varnar för igelkottar med salmonella

Varje år tros flera barn i Skåne få salmonella från igelkottar. Nu ska problemets omfattning undersökas närmare.


Det är framför allt i sydvästra Skåne som fallen av salmonella ökar under perioden juli till oktober. Ungefär 30 barn under sex år insjuknar varje år.

Nu har smittskyddsläkarna i Skåne granskat samtliga fall de senaste åtta åren av denna speciella typ av salmonella. Enligt Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne, har det inte gått att spåra smittan till någon form av föda. I stället misstänker läkarna att den kommer från naturen på något sätt.

I Norge har man sett ett liknande mönster med en uppgång av samma typ av salmonellafall under juli och augusti. Då har smittan spårats till igelkottar som är som mest aktiva under dessa månader. Ett flertal fall i Skåne har knutits till infekterad igelkottspillning.

Möjligheten att igelkottarna är smittbärare måste undersökas ytterligare innan smittskyddsläkarna kan säga hur stort problemet är, men det finns ändå vissa råd som småbarnsföräldrar bör följa. Framför allt är det viktigt att vara noga med handhygienen och tvätta händerna när barnen varit ute och lekt och även vara uppmärksam på vad de stoppar i munnen.

– Har man igelkottar i sin trädgård kan det vara bra att se över gräsmattan och plocka bort igelkottspillningen, uppger Mattias Waldeck till Sveriges Radio Ekot.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev