Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Snabbspår ger sköra barn en vip-mottagning

Publicerad: 12 februari 2022, 15:00

Delar av teamet på Sachsskas snabbspårsmottagning, från vänster, Margareta Svartnäs, My Netz, båda specialistsjuksköterskor för barn och ungdom och Fredrik Stenius, verksamhetsområdeschef.

Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

På Sachsska i Stockholm har ett 60-tal barn en sorts gräddfil, utan att passera vårdcentral eller akut. Läkare och sjuksköterskor som jobbar här får ofta höra att de gör skillnad.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmSödersjukhusetToppnyheterToppnyheter Sjuksköterska

Snabbspårsmottagningen på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset är särskilt till för barn och ungdomar med omfattande vårdbehov. De har olika typer av grundsjukdomar, ofta neurologiska, och behöver få snabb hjälp vid till exempel infektioner.

Mottagningen tar också emot återbesök från akut- och vårdmottagningar, där patienter behöver en relativt snabb uppföljningstid men inte behöver läggas in. Det kan vara både inskrivna patienter och andra.

– Vi är vana att arbeta i ett högt tempo, och kan akutvård. Snabbspårsmottagningen är också halvakut med ganska sjuka patienter, det blir mycket att göra. Men vi har bra förutsättningar för att ge patienterna och deras familjer ett bra bemötande och miljön är ofta lugnare här än på en vanlig avdelning, säger My Netz, specialistsjuksköterska för barn och ungdom.

Här arbetar fyra sjuksköterskor på roterande schema och två läkare. Vanligtvis träffar de totalt tio till tolv patienter på en dag.

– Vi kan ta emot de patienter som varit inlagda, eller varit på akuten och som behöver ett lite snabbare uppföljningsmöte, då spar vi vårdplatser genom att de inte behöver läggas in, säger My Netz.

Barnläkaren och verksamhetsområdeschefen Fredrik Stenius var med och startade mottagningen 2014.

– Innan vi startade fick patienterna klämmas in mellan redan inbokade patienter på den mottagning det gällde, till exempel neurologmottagningen. Eller så fick de åka till vårdcentralen. Här finns i stort sett alltid tid för de inskrivna patienterna.

Fördelar för barnen och familjerna är att det är tryggt, de vet vem de ska träffa och vårdpersonalen känner till patientens sjukdomshistorik. Möjligheten till vård här beskrivs som en vip-mottagning för dem som behöver det mest.

– De som är på snabbspårslistan är de som verkligen behöver det. Vi upplever inte att vi har många patienter som vill komma hit men som inte får, de kommer via remiss och då är det väl genomtänkt, säger Fredrik Stenius.

Margareta Svartnäs är specialistsjuksköterska för barn och ungdom. Hon konstaterar att anhöriga ofta inte vet vad problemet är.

– De kanske märker att barnet mår sämre. Kanske kan inte barnet tala om hur det mår. Då får vi börja nysta, finns det ett virus, beter sig barnet annorlunda, har barnet feber, kan det röra sig om en urinvägsinfektion, har barnet ont, det är sådant som vi frågar oss och sedan tar vi lite prover, säger hon.

My Netz tycker att det märks att snabbspåret gör skillnad.

– De är tacksamma att vi finns. De utnyttjar oss inte särskilt mycket, när de ringer vet man att det är något, säger hon.

Hur har pandemin påverkat er?
– Om vi jämför med vuxenvården, så relativt lite. Vi har haft få sökande för just covid-19. Men nu ökar det successivt, andra infektioner försvann när covid kom och barn har blivit lindrigt sjuka. Däremot var vi många i personalen som fick flytta till covidvården, det påverkade oss, säger Margareta Svartnäs.

Ser ni några utvecklingsmöjligheter?
– Kanske skulle vi i ännu större utsträckning än nu kunna boka in patienter direkt från akuten. Det har vi inte jobbat jättemycket med, men det vore möjligt, säger Fredrik Stenius.

Fredrik Stenius var med och startade snabbspårsmottagningen på Sachsska barn- och ungdomssjukhus 2014.

Foto: Emma Wallskog

Margareta Svartnäs, specialistsjuksköterska upplever inte att någon försöker utnyttja möjligheten till snabb och smidig vård utan anledning.

Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

My Netz, specialistsjuksköterska menar att möjligheterna att driva patientsäker vård är större på snabbspårsmottagningen, och att vårdpersonalen har stor kunskap om patienternas sjukdomshistorik.

Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

 

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

 

Nellie Pilsetnek

Reporter

nellie.pilsetnek@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev