Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Socialstyrelsen: Regioner måste arbeta mer för jämlik barnhälsovård

Publicerad: 4 oktober 2021, 07:00

58 000 barn behöver få mer lättillgänglig barnhälsovård, slår Socialstyrelsen fast i en ny rapport.

Foto: Staffan Claesson/ Ludvig Thunman/ Staffan Claesson/ Bildbyrån

Barn i socioekonomisk utsatthet har större risk för att utveckla sämre hälsa, än barn som bor i andra områden, slår Socialstyrelsen fast.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenSKR

I en ny rapport från Socialstyrelsen, med anledning av en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, om att barnhälsovården ska bli mer tillgänglig för barn i socioekonomiskt utsatta områden, konstaterar myndigheten att det finns fortsatta stora skillnader i barns möjlighet till god hälsa.

Läs gärna: Tre frågor till Johanna Tell om utbildning inom barnhälsovård

Pandemin verkar dessutom ha förstärkt ojämlikheterna. Samtidigt pekar mycket på att språkutvecklingen hos barn i förskoleåldern har stannat av, när de stannat hemma mer än innan pandemin. 

Nästan vart tionde barn i åldersgruppen noll till sex år lever i utsatta områden enligt polisens definition. Det motsvarar 7 procent eller 58 000 barn.

I intervjuer med barnavårdcentraler framgår det att barnen blivit allt mer socialt osäkra, vilket för med sig att hälsoundersökningar är svårare att genomföra. Det förekommer också att barnen känt stark rädsla och oro för coronaviruset.

Socialstyrelsens rapport pekar på att arbetet med tillgänglig barnhälsovård måste fortsätta och att tandvård, mödrahälsovård, socialtjänst, förskola och familjecentraler bör samarbeta för att särskilt nå barn i utsatta områden, och motverka att barnen utvecklar sämre hälsa än andra barn. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Nellie Pilsetnek

Reporter

nellie.pilsetnek@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenSKR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev