Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Socialstyrelsen ska förbättra barnpsykiatrin

Publicerad: 2 april 2019, 11:00

Socialminister Lena Hallengen (S).

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Socialstyrelsen får sammanlagt 36 miljoner kronor för uppdraget att utveckla och öka kvaliteten på den psykiatriska heldygnsvården för barn.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

”Myndigheten ska bidra till en ökad kvalitetsutveckling, ett stärkt barnrättsperspektiv och ökad rättssäkerhet”, skriver socialdepartementet i ett pressmeddelande.

Särskilda frågor som ska belysas i det arbetet är bemötandefrågor och systematiskt kvalitetsarbete för att undvika tvångsåtgärder. Bakgrunden är förslag från utredningen som gjordes av den nationella samordnaren för utveckling och samordning av insatser inom området psykisk hälsa, som gjort en översyn av tvångsåtgärder mot barn.

I uppdraget ska Socialstyrelsen samverka med bland andra Barnombudsmannen, professionsföreningar och barn med egen erfarenhet av psykiatrisk tvångsvård och patient- och anhörigorganisationer.

För kvalitetsarbetet med heldygnsvården får Socialstyrelsen använda 10 miljoner i år, meddelar socialdepartementet. Men arbetet ska vara långsiktigt och ytterligare 10 miljoner tilldelas nästa år och därefter 8 miljoner vardera under ytterligare två år. I november 2022 ska uppdraget slutredovisas.

Relaterat material

Socialstyrelsen får 15 miljoner för arbetet med psykisk hälsa

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev