Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Socialstyrelsen svarar läkare om flyktingbarn

Publicerad: 23 november 2015, 11:19

Generaldirektör Olivia Wigzell preciserar vad som är Socialstyrelsens ansvar och vad som inte är det.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att 42 barnläkare skrivit till Socialstyrelsen och lyft upp problem i samband med vården av flyktingbarn. Enligt läkarna handlar det om hur vacciner ska ges och behovet av mobiltelefonnummer och samordningsnummer.

Nu svarar Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell att de frågor barnläkarna tar upp är angelägna. Samtidigt är svaren inte alltid Socialstyrelsens att ge.

■ Folkhälsomyndigheten ser för tillfället över barnvaccinationsprogrammet så att det även ska innefatta barn som kommer till Sverige efter födseln. I övrigt gäller Socialstyrelsens föreskrifter om att sjuksköterskor med specialistutbildning i hälso- och sjukvård för barn får ordinera läkemedel för viss vaccination som är preciserad.
■ Mobiltelefonnummer är Migrationsverkets ansvar men frågan finns med på den lista med önskade regelförändringar som nu diskuterats för att statens flyktingmottagning ska flyta på bättre.
■ Samordningsnummer är Skatteverkets ansvar och myndigheten ska senast den 30 april 2016 redovisa frågan, bland annat i samråd med Socialstyrelsen.

Relaterat material

Barnläkare vill se regeländringar för flyktingbarn

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev