Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Socialstyrelsen tror på magnetkamera för åldersbestämning

Publicerad: 20 april 2016, 09:58

Magnetkamera kan minska risken för att barn bedöms som vuxna, enligt Socialstyrelsen.


Socialstyrelsen har analyserat 1 400 vetenskapliga artiklar som rör bilddiagnostik med hjälp av röntgen av skelett och tänder respektive undersökning av skelett med magnetkamera. Socialstyrelsen kom fram till att undersökningar av knäleder med magnetkamera har potential att minska risken för att ett barn misstas för en vuxen.

Orsaken är att knäleden mognar senare än handleden.

– Knäleden mognar vid 24 års ålder. Om man har en mogen knäled kan man säkert säga att man är över 18 år, säger Carl-Erik Flodmark, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Risken att missta ett barn för ett vuxen med denna metod är mellan tre och sju procent, att jämföra med 12 procents risk vid hand- eller tandröntgen.

Frågan om medicinska åldersbedömningar av asylsökande unga har länge varit infekterad. Migrationsverkets behov av att slå fast om en asylsökande är över eller under 18 år har krockat med experters kritik mot de metoder som använts.

Nu föreslår Socialstyrelsen en pilotstudie med ett par tusen individer för att vidare undersöka just magnetkameraundersökning av knäleden. En kritik som tidigare framförts är att forskning genomförts på västerländska ungdomar, medan de asylsökande kommer från andra delar av världen. I pilotstudien hoppas Carl-Erik Flodmark få med olika etniciteter.

– Man skulle kunna titta på första och andra generationens invandrare.

Enligt Carl-Erik Flodmark har 40 procent av 18-åringarna en färdigvuxen knäled och 71 procent av 20-åringarna.

Om 40 procent av 18-åringarna hade färdigvuxen knäled borde ju några av 17-åringarna också ha det?

– Poängen är att det inte är så. Men den studien vi tittade på var på ett par hundra fall, så det finns en statistisk osäkerhet. Men där var det en väldigt skarp gräns. Sedan får vi se om det håller i andra sammanhang.

– Men det är just därför vi behöver göra en pilotstudie, för att verifiera detta.

Barnläkarföreningens Anna Bärtås är nöjd med beslutet.

– Vi är glada att Socialstyrelsen har gjort en så gedigen genomgång, och att de ger oss rätt i att metoderna hand- och tandröntgen inte ska användas.

Men oavsett vilken metod som används finns risken för att den individuella mognaden varierar, enligt Anna Bärtås.

– Den blir vi inte av med. Det går inte att stoppa in en person i en röntgenapparat och få ut en ålder.

Om man får klartecken skulle pilotstudien ta ungefär ett halvår.

Även SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, presenterade en undersökning av icke-radiologiska metoder för åldersbedömningar. Av över 15 000 artiklar bedömdes ingen ge vetenskaplig grund för dessa metoder.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev