Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Sockerlösning påverkade inte smärtbanor i bebisars hjärnor

Publicerad: 2 september 2010, 09:26

Sockerlösning påverkade inte smärtbanor i bebisars hjärnor

Foto: Foto: Photos.com

Sockerlösning som före blodprov ges till bebisar kanske bara minskar tecken på smärta – inte smärtupplevelsen i sig, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Många studier har visat att sockerlösning tycks minska smärta vid olika ingrepp hos nyfödda. Men en ny studie ifrågasätter nu nyttan med metoden.

Det är forskaren Rebeccah Slater vid University of Oxford i Storbritanninen och hennes kollegor som studerat 59 nyfödda i samband med att blodprov togs från hälen.

Hälften av barnen lottades till att före blodprovet få en lösning med vanligt socker, sackaros, på tungan. Övriga fick koksaltslösning.

När forskarna mätte smärtaktiviteten i barnens hjärnor med EEG såg de dock ingen skillnad mellan grupperna. Inte heller fanns det någon skillnad i hur snabbt barnen reflexmässigt försökte dra undan benet som stuckits.

Däremot uppvisade barnen som fått sockerlösning mindre beteendemässiga tecken på smärta, som ansträngt ansiktsuttryck.

Enligt forskarna pekar resultaten på att sockerlösning inte rutinmässigt bör ges till nyfödda. De hänvisar också till att den långsiktiga nyttan av att ge sockerlösning är osäker.

Men undersökningen är för liten för att dra några säkra slutsatser. Det skriver Robert Lasky vid University of Texas Medical School i Houston och Wim van Drongelen vid University of Chicago i en kommentar till studien i Lancet.

De skriver även att socker möjligen kan påverka aktiviteten i smärtbanor som inte undersöktes i den aktuella studien.

Läs abstract till studierna i Lancet:

Oral sucrose as an analgesic drug for procedural pain in newborn infants: a randomised controlled trial

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev