Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Södra BB kan komma att flyttas

Publicerad: 23 oktober 2015, 06:23

Ella Bohlin (KD).

Hela eller delar av Södra BB kan komma att flyttas. Att verksamheten är kvar är viktigare än lokaliseringen, enligt landstingsrådet Ella Bohlin, KD.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingSödersjukhuset

När Södersjukhusets ledning aviserade ett förslag om att förlossningsverksamheten på sjukhuset förändras så att Södra BB, som enhet, försvinner, reagerade barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin, KD, kraftigt mot detta.

Hon vill i stället se fler alternativa barnmorskeledda förlossningsverksamheter, något som nu också utreds inom landstinget.

I avvaktan på denna utredning tycker hon inte att det är läge för Södersjukhuset att avveckla Södra BB.

– Jag vill inte lägga mig i lokalfrågan, men jag är mån om att arbetssättet som man har på Södra BB finns kvar, säger Ella Bohlin.

Hon säger att det från politiskt håll nu förs intensiva samtal med ledningen för Södersjukhuset om förlossningsverksamheten där.

– Jag vill inte föregå den diskussionen. Vi inom politiken är tydliga med att vi vill ha fler alternativ, som det på Södra BB. För mig är det viktigt att vi värnar ett koncept, men det behöver nödvändigvis inte vara bundet till en viss lokal, säger Ella Bohlin.

Södersjukhusets chefläkare Eva Tillman menar att en sammanslagning av förlossningen på SÖS och Södra BB skulle ge fler bättre förlossningsvård.

– Detta borde vara okontroversiellt. Vad de diskussioner som nu förs med politiken landar i är för tidigt att säga något om, men en lösning skulle kunna vara att Södra BB flyttar till andra lokaler. Vi har lokalbrist på SÖS, säger Eva Tillman.

Hon tycker också att förslaget att flytta ut Södra BB:s mödra- och eftervård från sjukhuset är helt i linje med den framtidsplan för sjukvården som landstinget arbetar efter.

– Vanlig mödravård är inte i behov av akutsjukhusets resurser, säger hon.

Relaterat material

Förslag: Södra BB läggs ner

Fack och politiker kritiska

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev