Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Sova med påverkad vuxen ökar risk för spädbarnsdöd

Publicerad: 19 oktober 2009, 09:13

Hälften av fallen av plötslig spädbarnsdöd i en ny studie skedde då barnen sov tillsammans men en vuxen. Att sova med en vuxen som druckit alkohol eller i en soffa förklarade en stor del av dessa fall.


Brittiska forskare har studerat bakgrundsfaktorer vid 80 fall av plötslig spädbarnsdöd i sydvästra England och jämfört dem med en kontrollgrupp av slumpvist valda barn.

Studien bygger på intervjuer med föräldrarna kort tid efter att spädbarnet dött. Föräldrarna till barnen i kontrollgruppen intervjuades inom 24 timmar efter en så kallad referensnatt.

Den största riskfaktorn för spädbarnsdöd var om modern druckit alkohol dygnet innan dödsfallet inträffade. Detta hade skett vid 25 procent av fallen av spädbarnsdöd mot enbart 2 procent i kontrollgruppen.

54 procent av barnen som dött i plötslig spädbarnsdöd hade sovit tillsammans med en vuxen, antingen i en säng eller i en soffa. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 21 procent.

Forskarna konstaterar dock att överrisken med att sova tillsammans med en vuxen till stor del kunde förklaras av att föräldrarna druckit alkohol eller att dödsfallet skedde i en soffa.

Deras slutsats blir därför att föräldrar ska rådas att aldrig sova tillsammans med barn i en soffa eller om föräldrarna druckit alkohol.

Det säkraste stället att sova för ett spädbarn är i en säng bredvid föräldrarnas säng, menar forskarna. Men samtidigt anser de inte att man inte ska avråda från samsovning i föräldrarnas säng, eftersom det kan innebära att föräldrarna skulle kunna välja en i sammanhanget farligare soffa i stället.

Bakom studien, som publiceras i British Journal of Medicine, står forskare vid University of Bristol och University of Warwick i England.

Läs hela originalstudien:

British Medical Journal, publicerad online 13 oktober

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev