söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Spädbarn bör sova ensamma

Publicerad: 3 december 2013, 14:03

Foto: Photos.com

Bebisar bör ligga i egen säng för att minimera risken för plötslig spädbarnsdöd. Det är budskapet i nya råd från Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det har varit tydligt i forskningen på senare år att så kallad  samsovning är en riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd, även om man  kontrollerar för andra faktorer, såväl skyddande som riskökande, säger  Göran Wennergren, professor i barnmedicin vid Göteborgs universitet och  en av de ansvariga för de nya råden.

I Sverige har man tidigare inte avrått från att samsova, såvida inte  föräldrarna är påverkade av alkohol och andra droger eller är rökare.  Samsovning underlättar dessutom amning, vilket i sig är en skyddande  faktor.

Men i de nya råden, som presenteras på medicinska riksstämman i  morgon, torsdag, lyfts det fram på ett tydligare sätt att barn under tre  månader sover säkrast i egen säng.

Göran Wennergren är beredd på mothugg.

– En nackdel med att sova i egen säng är ju att det kan bli svårare  med att amma på natten. Men sängdelning är en starkare riskfaktor än vad  amning är som skyddsfaktor, säger han och fortsätter:

– Vi har utgått från vad som är säkrast för barnet. Det går ju att ha  barnet i egen säng bredvid föräldrarnas och sedan lägga tillbaka det i  sin egen säng när man ammat klart.

I dag har antalet fall av plötslig spädbarnsdöd stabiliserats kring  20 per år i Sverige. Före införandet av det banbrytande rådet om att  barn ska sova på rygg år 1992 var siffran över 140.

– Jag tror att om alla små spädbarn sov i egen säng och om man också  minskade risken att barnets ansikte övertäcks, då skulle antalet fall av  plötslig spädbarnsdöd minska betydligt i Sverige, säger Göran  Wennergren.

De nya råden innehåller också en vägledning för hälso- och  sjukvårdspersonalen. En nyhet där är att nyfödda barn inte ska lämnas  obevakade i samband med tidig hud-mot-hudkontakt med mamman. Tanken är  att minimera risken för plötsligt andningsstillestånd, också kallad  plötslig spädbarnskollaps.

– Det här handlar främst om att mammorna kan vara så utmattade efter  förlossningen att de inte märker om barnet slutar andas, till exempel på  grund av att mun och näsa täpps till mot mammans hud, säger Göran  Wennergren.

Relaterat material

Sova med påverkad vuxen ökar risk för spädbarnsdöd

Samsovande ökade spädbarnsdödlighet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev