Barnsjukvård
Spädbarn bör sova ensamma
Publicerad: 3 december 2013, 14:03
Foto: Photos.com
Bebisar bör ligga i egen säng för att minimera risken för plötslig spädbarnsdöd. Det är budskapet i nya råd från Socialstyrelsen.
Ämnen i artikeln:
Barnsjukdomar– Det har varit tydligt i forskningen på senare år att så kallad samsovning är en riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd, även om man kontrollerar för andra faktorer, såväl skyddande som riskökande, säger Göran Wennergren, professor i barnmedicin vid Göteborgs universitet och en av de ansvariga för de nya råden.
I Sverige har man tidigare inte avrått från att samsova, såvida inte föräldrarna är påverkade av alkohol och andra droger eller är rökare. Samsovning underlättar dessutom amning, vilket i sig är en skyddande faktor.
Men i de nya råden, som presenteras på medicinska riksstämman i morgon, torsdag, lyfts det fram på ett tydligare sätt att barn under tre månader sover säkrast i egen säng.
Göran Wennergren är beredd på mothugg.
– En nackdel med att sova i egen säng är ju att det kan bli svårare med att amma på natten. Men sängdelning är en starkare riskfaktor än vad amning är som skyddsfaktor, säger han och fortsätter:
– Vi har utgått från vad som är säkrast för barnet. Det går ju att ha barnet i egen säng bredvid föräldrarnas och sedan lägga tillbaka det i sin egen säng när man ammat klart.
I dag har antalet fall av plötslig spädbarnsdöd stabiliserats kring 20 per år i Sverige. Före införandet av det banbrytande rådet om att barn ska sova på rygg år 1992 var siffran över 140.
– Jag tror att om alla små spädbarn sov i egen säng och om man också minskade risken att barnets ansikte övertäcks, då skulle antalet fall av plötslig spädbarnsdöd minska betydligt i Sverige, säger Göran Wennergren.
De nya råden innehåller också en vägledning för hälso- och sjukvårdspersonalen. En nyhet där är att nyfödda barn inte ska lämnas obevakade i samband med tidig hud-mot-hudkontakt med mamman. Tanken är att minimera risken för plötsligt andningsstillestånd, också kallad plötslig spädbarnskollaps.
– Det här handlar främst om att mammorna kan vara så utmattade efter förlossningen att de inte märker om barnet slutar andas, till exempel på grund av att mun och näsa täpps till mot mammans hud, säger Göran Wennergren.