Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Spädbarn brännskadat vid omskärelse

Publicerad: 15 december 2015, 07:50

Fem dagar efter att Ivo börjat granska en läkare som utför omskärelser kom en anmälan om att ett spädbarn farit illa vid läkarens arbetsplats.


I början av december öppnade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ett tillsynsärende av en läkare vid en vårdcentral i Västsverige. Läkaren hade ställt frågor till myndigheten om den lagstiftning som finns kring omskärelser och anledningen till att Ivo öppnade ärendet var ren rutin.

– När vi får reda på att någon bedriver omskärelse så gör vi ett besök för att se att de följer de regler som finns. Det är inte så att vi har fått rapporter om missförhållanden eller så, säger Ann-Britt Thörn, inspektör vid Ivo avdelning sydväst, till Dagens Medicin.

Fem dagar efter att Ivo öppnat ärendet anmäler en annan läkare att ett bara veckogammalt spädbarn skadats vid en omskärelse på samma vårdcentral. Den anmälande läkaren, verksam vid en annan vårdcentral, skriver att pojken fått en ”rejäl brännskada glutealt”, det vill säga på skinkan, efter vad som misstänks var den diatermi som använts vid omskärelsen. Pojken remitteras därför akut till barnsjukhus.

Av anmälan framgår inte vem som utfört omskärelsen men att den ska ha ägt rum ungefär samtidigt, eller kanske strax före, det att Ivo öppnade sitt tillsynsärende. Anmälan har även gått till den aktuella vårdcentralen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev