Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Spädbarn kan få hjärtan från donatorer med andra blodgrupper

Publicerad: 5 april 2005, 08:08

Barn under ett år som behöver ett nytt hjärta kan få organ från donatorer med en annan blodgrupp utan att riskera avstötning. Det innebär ökade överlevnadschanser för barn med svåra hjärtfel som kräver transplantation, enligt forskarna.


Resultaten från en kanadensisk studie offentliggörs denna vecka på en konferens arrangerad av International Society for Heart and Lung Transplantation i Philadelphia, USA, och publiceras samtidigt i Nature Medicine.

Studien visar att ett hjärta från till exempel en donator med blodgrupp A kan transplanteras till ett spädbarn med blodgrupp 0. Till skillnad från äldre barn och vuxna har barn under ett år ännu inte de antikroppar som normalt skulle leda till att hjärtat stöts bort.

Forskarna, som arbetar vid Hospital for Sick Children i Toronto, konstaterar att barnets kropp lär sig själv att acceptera det främmande organet och att tolerera den främmande blodgruppen.

De har testat en mängd olika kombinationer av blodgrupper, från en givare med blodgrupp B till en mottagare med blodgrupp 0, från AB till 0, från A till B och så vidare, allt med utmärkt resultat.

Många spädbarn som får ett nytt hjärta, behöver genomgå en ny transplantation senare i livet. Även då går det bra med ett hjärta från en givare med samma blodgrupp som det första organet, visar resultaten i studien.

Forskarna bakom studien började sina försök med möss, men har sedan många år även utfört hjärttransplantationer på barn. Barnen har i dag följts i mer än åtta år och modellen med transplantationer över blodgruppsgränserna har spridits till 15 sjukhus världen över.

I Sverige är hjärttransplantationer till spädbarn mycket sällsynt. Bara fyra transplantationer har gjorts de senaste 15 åren i både Lund och Göteborg.

Enligt Tomas Gilljam, överläkare vid barnhjärtcentrum vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, har ingen transplantation över blodgruppsgränserna ännu gjorts i Sverige, eftersom det inte har behövts.

- Men det är något vi skulle överväga att göra om behovet uppstår eftersom vi vet att det fungerar bra, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev