Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Spädbarn skickades hem med knöl i nacken – dog

Publicerad: 30 december 2016, 08:07

En liten flicka avled bara ett par timmar efter det att hon skrivits ut från Nya Karolinska i Solna.

Ämnen i artikeln:

IvoNya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhusetLex Maria

Flickan, som var sju månader, hade kommit till sjukhuset på grund av en brännskada. Tre dygn senare skulle hon skrivas ut, rapporterar Dagens Nyheter.

Men flickans far ville att dottern skulle få stanna eftersom hon utöver brännskadan hade fått en knöl i nacken sedan några dagar. Enligt pappan hade knölen blivit stor som en tennisboll och flickan var medtagen med feber som pendlade mellan 38,5 och 40 grader.

Flickan remitterades till en vårdcentral och läkaren ska, enligt fadern, ha sagt ”det här är inget hotell” när föräldrarna bett om att få stanna på sjukhuset. På onsdagseftermiddagen skrevs flickan ut från sjukhuset.

När modern tittade till flickan medan hon sov ett par timmar efter att hon skrivits ut var hon blå i ansiktet.

– Jag tog henne på axeln, men då var hon redan död. De hämtade henne med ambulans, men då var det för sent, säger pappan till Dagens Nyheter.

Svante Norgren, chef för barn- och kvinnosjukvården på Nya Karolinska, skriver i ett mejl till Dagens Nyheter att händelsen ska utredas, men att det ännu är för tidigt att säga om sjukhuset kommer att göra en anmälan enligt lex Maria.

Som Dagens Medicin har rapporterat har det varit högt tryck på Nya Karolinska under mellandagarna och enligt en anhörig som Dagens Nyheter har talat med ska det utredas ifall bristen på vårdplatser påverkat händelsen.

Relaterat material

Influensa orsakade stabsläge på Karolinska

Barn flyttade till NKS

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev