Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Specialister saknas när vård av nyfödda delas

Publicerad: 14 november 2016, 12:11

Foto: Rikard Berglund

Karolinskas neonatalavdelning flyttar till NKS medan förlossningen blir kvar i den gamla. Det leder till personalbrist, och den akuta lösningen oroar.

Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhusetStockholms läns landstingBB SophiaNeonatalvård

Vården av nyfödda kommer att delas upp i samband med flytten till NKS, skriver Dagens Nyheter. I dag ligger neonatalavdelningen och förlossningen på samma ställe, vilket gjort att neonatalläkarna kunnat ha uppsikt över båda delarna. Men bara neonatalavdelningen flyttar till NKS och det blir nu en kilometer mellan avdelningarna.

Konsekvensen blir att det saknas neonatalläkare för att bemanna båda ställena samtidigt. För att lösa det ska barnläkare arbeta på förlossningen under helger och jourtider. De har dock inte specialkompetensen att intubera på små barn, vilket då ska bli en uppgift för personal på vuxennarkosen. De har inte heller erfarenhet av att intubera för tidigt födda utan ska få snabbutbildning, säger Lars Falk, läkarföreningens temaombud för barn och kvinnosjukvården på Nya Karolinska i Solna.

– Jag ser inte hur de ska klara av att utbilda personalen på så kort tid som är kvar till att den nya neonatalavdelningen öppnar, säger han till Dagens Nyheter.

Informationen om snabbutbildning ska ha kommit sent till läkarna på vuxenanestesin.

– De har fått några månader på sig att träna. Narkosläkarna i Solna är inte vana att göra det här och det finns en oro i den gruppen av läkare, säger Eva Håkansson, huvudskyddsombud på för Vårdförbundet på Astrid Lindgrens barnsjukhus, till tidningen.

Anledningen till att avdelningarna delas är för att det ska frigöra fler förlossningsplatser, vilket det varit brist på i Stockholms län sedan stängningen av BB Sophia.

Chefen för neonatalvården, Boubou Hallberg, säger till Dagens Nyheter att ett team av barnläkare, barnsjuksköterskor och narkosläkare kommer att ta hand om nyfödda, men bara vid normalförlossningar. Han bedömer lösningen som patientsäker.

– Vid högriskförlossningar kommer det att finnas neonataljour på plats. Det är inte så att vi utbildar vuxennarkosläkare för att ta hand om de allra minsta barnen. Men eftersom läkarna i Solna inte behövt göra detta förut måste vi fräscha upp deras kunskaper i hjärt- lungrädding av nyfödda barn.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev