Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Spel ska få barn med fetma att röra på sig

Publicerad: 28 Mars 2018, 04:00

Spel ska får barn att röra på sig på ett lustfyllt sätt.

Foto: Lifee

Hopp och spring blir till poäng i en app som ska stimulera barn att röra sig. Tekniken utvärderas nu i ett forskningsprojekt vid Karolinska institutet.


Armbandet runt handleden börjar lysa. Först grönt, sen gult och till sist efter en timmas fysisk aktivitet tänds den gröna lampan.

– Tanken är att använda barns intresse för spel och genom lust snarare än skuld, koppla det till rörelse. Jag har själv barn som spelar mycket och vet att det lätt leder till stillasittande och vi ville vända på steken, säker Per Ek, vd på företaget Lifee som står bakom aktivitets­spelet.

Företaget har hittills främst sålt produkten till skolor, men sedan i höstas samarbetar de med Karo­linska institutet. Målet är att sporra barn med fetma att röra sig mer för att nå viktnedgång. Claude Marcus, professor i pediatrik vid Karolinska institutet är den som leder arbetet.

– Vi har testat tekniken i en pilotstudie på barn mellan fem och tolv år och sett att den uppskattas. Nu ska vi starta en nationell studie med 120 barn från tio olika kliniker i Sverige, säger han.

Just nu görs anpassningar av appen så att den kan inte­greras i det digitala stödsystem för barn­fetma som har utvecklats på Karolinska institutet. Armbandet innehåller en accelerometer som mäter rörelser, uppgifter som samkörs med data om barnens vikt. Allting blir tillgängligt för föräldrar och projektledare på kliniken och används i behandlingsarbetet.

Förutom att barnen som bär armbandet får direkt återkoppling via lampor när de rört sig tillräckligt, blir rörelsen poäng som kan användas som valutor i ett spel. Det ger en direkt belöning som visat sig ha en motiverande effekt.

– Det blir ett väldigt enkelt sätt för både barnen och föräldrarna att mäta och se om barnen har rört sig tillräckligt, säger Claude Marcus.

Enligt honom är det högaktuellt att hitta nya sätt för att komma till rätta med den ökande övervikten och fetman bland barn och unga. Han menar att dagens behandlingsalternativ med täta vårdkontakter är dyra för både familjerna och vården och resurserna räcker bara till omkring 20 procent av dem som behöver.

– Vi vet att det behövs nya verktyg hela tiden. När spelet Pokémon Go kom trodde alla att nu har vi lösningen som får barnen att röra på sig. Men det mer eller mindre tvärdog efter en tid, så det är inte så enkelt, säger han.

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev