fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Stamcell kan bli musbarn

Publicerad: 4 oktober 2012, 18:00

Till vänster: Äggceller som odlats fram i provrör efter att de förändrats genetiskt från inducerade pluripotenta stamceller. Till höger. En mushona som fötts sedan de nya äggcellerna befruktats var själv fullt fertil.

Foto: Katsuhiko Hayashi

Stamceller från möss kan omvandlas till något som liknar äggceller, och som kan ge upphov till fertil avkomma. Det visar japanska forskare i tidskriften Science.


Samma forskargrupp har tidigare visat att det går att få musstamceller att utvecklas till  spermieliknande  celler som kan ge en levande avkomma.

Att de nu lyckats göra det motsvarande med äggceller kan ge nya ledtrådar om hur vissa former av kvinnlig infertilitet skulle kunna behandlas.

Forskarna utgick ifrån två olika celltyper från mushonor: dels embryonala stamceller som kan utvecklas till vilken typ av celler som helst, dels mogna kroppsceller som programmerats om till stamceller, så kallade inducerade pluripotenta stamceller.

Stamcellerna förändrades först genetiskt så att de liknade omogna könsceller. Sedan odlades de i provrör i en miljö som skapats för att liknar den som finns i äggstockarna.

Därefter transplanterades cellerna till äggledare hos möss där de utvecklades till celler som liknar mogna äggceller.

När forskarna lät dessa äggceller provrörsbefruktas med musspermier, utvecklades de till livsdugliga möss med förmåga att fortplanta sig.

Studien presenteras på hemsidan för tidskriften Science. Enligt forskarna, som är knutna till universitetet i Kyoto i Japan, visar den att de båda typerna av studerade stamceller kan användas för att utveckla äggceller som kan ge en levande avkomma.

Fyndet ökar möjligheterna att studera hur äggceller utvecklas också hos människor, och för att kunna rekonstruera kvinnliga könsceller i provrör, skriver artikelförfattarna.

Läs abstract till studien:

Katsuhiko Hayashi med flera. Offspring from oocytes derived from in vitro primordial germ cell-like cells in mice. Science, publicerad online den 4 oktober 2012. DOI: 10.1126/science.1226889

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev