Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Stamceller ska ges till foster i ny studie

Publicerad: 13 oktober 2015, 09:01

Foto: Thinkstock

Barn med medfödd benskörhet ska injiceras med stamceller redan i fosterstadiet, i en ny studie.


I dag medicineras sjukdomen osteogenesis imperfecta med bisfosfonater. Men för barn som föds med frakturer hoppas man nu på att tidiga injektioner med stamceller som producerar friskt kollagen ska ge en bättre effekt än vad medicinering i efterhand ger.

– Första målet för den här studien är att titta på säkerheten i stamcellstransplantationen och såklart om det kommer att fungera. Om det skulle fungera lite skulle det innebära en jättestor skillnad för dessa patienter, säger Cecilia Götherström, forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik på Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Enligt Cecilia Götherström kan studien verka som en plattformsmetod, om metoden fungerar kan man bygga upp behandlingar för andra sjukdomar.

– Det finns många andra sjukdomar som man skulle kunna behandla prenatalt, alltså innan födseln. Vilket i långa loppet skulle kunna förändra om man avbryter en graviditet eller inte.

Medfödd benskörhet upptäcks via ultraljud under gravititeten och vid misstanke tas ett fostervattensprov där DNA-analyser kan visa på om barnet bär på sjukdomen.

– Jag brukar säga att detta är en ”oturs-mutation”, det finns en del ärftlig osteogenesis imperfecta också, men den brukar inte vara lika svår.

Injektionen med stamceller kommer att ges mellan graviditetsvecka 20 och 34. Totalt 30 barn ska delta i studien, hälften ska få sin första behandling i fosterstadiet och hälften ska få den efter födseln.

– Man kan se den här sjukdomen redan innan barnet föds, därför har vi möjligheten att också behandla innan barnet föds.

Ingreppet innebär att fostret injiceras med friska stamceller i blodbanan, något som görs med hjälp av ultraljud och en lång nål. Efter födseln ska barnen sedan få behandling fyra gånger under två år. Resultaten ska sedan jämföras med barn som inte behandlats med stamceller.

Forskarna vet sedan tidigare att det finns en 1-2 procentig risk att graviditeten avbryts vid en injektion i livmodern. Däremot vill de undersöka om det blir någon immunologisk eller allergisk reaktion hos barnet och mamman, både före och efter födseln. I studien vill man även långsiktigt undersöka risken för ohämmad tillväxt av cellerna.

Forskningsprojektet kommer att ledas från Karolinska institutet och bedrivas i Sverige, England, Holland och Tyskland. Osteogenesis imperfecta är en ovanlig sjukdom, i Sverige föds ett–två barn per år som bär på mutationen. Därför kommer också barnen i studien att komma från olika europeiska länder utöver forskningsländerna, där barnen kommer att få sin behandling.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev