söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Stora skillnader i vaccinering mot hepatit B

Publicerad: 18 januari 2008, 08:11

(Uppdaterad 21/01 10:58) Landstingen tillämpar Socialstyrelsens rekommendationer om riskgrupps- vaccinering mot hepatit B på diametralt olika sätt, enligt en undersökning från GSK. I Jönköpings län vaccineras 78 procent av spädbarnen, men i Kronobergs län nästan inga alls.

Ämnen i artikeln:

HepatitVaccin

I Sverige  ska, enligt Socialstyrelsens rekommendationer, barn och vuxna som riskerar att få  hepatit B vaccineras.  Enligt en undersökning som läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline, GSK, genomfört i samarbete med IMS Health varierar dock landstingens tillämpning av rekommendationen kraftigt.

Jönköpings och Örebro län är de landsting som relativt sett vaccinerar flest nyfödda mot hepatit B.  Här informeras alla föräldrar om möjligheten att vaccinera barnen mot hepatit B och de erbjuds att själva bekosta detta.  Jönköpings län vaccineras knappt 80 procent av barnen.

 I Stockholm måste man som förälder låta vaccinera sina barn på privat vaccinationsbyrå om man inte tillhör riskgruppen. Här vaccineras totalt cirka 35 procent av spädbarnen.  Stockholm, Göteborg och Malmö är de regioner som har störst förekomst av hepatit B-smittade.

 Minst antal spädbarn vaccineras mot i Kronobergs och Gävleborgs län, där knappt några vaccineras, enligt GSK-undersökningen.

 Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, har tagit del av det material som GSK skickat ut och är kritisk mot undersökningen.

 - Vad man egentligen mätt är inte helt tydligt. Det finns flera vaccinfabrikat på marknaden, såväl rena hepatit B-vaccin som kombinationsvaccin, säger han.  

 - Vi har varit tydliga med att definiera riskgrupperna, det vill säga i första hand barn med föräldrar som är födda utanför Västeuropa och Nordamerika. Att vissa landsting mot en ganska liten kostnad väljer att vaccinera fler än så är inte negativt, säger Anders Tegnell.

 Tommy Forsberg, produktansvarig för vacciner på GSK, menar att undersökningen är rättvisande.

 - Vi har mätt andelen barn som fått 6-valent vaccin, som ger skydd mot hepatit B, i förhållande till de som fått 5-valent kombinationsvaccin utan hepatit B-skydd, i de olika regionerna. De som fått rent hepatit B-vaccin är inte inräknade men denna användning är mycket liten. Rent hepatit B-vaccin ges i princip bara till barn i delar av Västra Götalandsregionen, närmare bestämt Göteborgs innerstad, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev