Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Stress bakom ny tabbe med läkemedel på barnsjukhus

Publicerad: 11 december 2009, 13:10

Stress bakom ny tabbe med läkemedel på barnsjukhus

Foto: Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Ordinationen ifrågasattes. Trots det fick ett barn på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholms läns landsting en tio gånger för hög dos.


Den nu lex Maria-anmälda händelsen är en av flera anmälda och uppmärksammade felmedicineringar vid sjukhuset. Fallet gäller ett nyfött barn som behandlats i hjärt-lungmaskin och som flyttades över till barnintensiven.

I samband med flytten förändrades ordinationen av antibiotikumet vankomycin. Och då blev det fel – den dos som skrevs in var tio gånger för hög.

Enligt Dagens Nyheter ifrågasatte en sjuksköterska ordinationen, men den ansvarige läkaren ska ha hållit fast vid den och medicineringen påbörjades. Först när ytterligare en sjuksköterska ifrågasatte dosen avbröts medicineringen. Barnet hade då fått i sig 300 milligram i stället för de avsedda 35.

Enligt verksamhetschef Peter Radell vid barnintensiven på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna kan felet inte skyllas på datorsystemet. I stället tror han att stress kan ha legat bakom.

– Det var en något stressad situation för den berörde läkaren när han skulle konvertera dosen. Det kan vara förklaringen till att man räknade fel, säger Peter Radell till Dagens Nyheter, DN.

Alltför höga doser vankomycin kan påverka njurarna. Peter Radell uppger för DN att barnet följdes upp mycket noga och klarade sig utan skador.

– Men vi tyckte att det var så pass allvarligt att vi därför gör en anmälan.

Skriverierna om bland annat läkemedelsfel på Astrid Lindgrens barnsjukhus har fått Thomas Bodström, socialdemokraternas förstanamn i Stockholms län på kandidater till riksdagen, att reagera. I onsdags gick han en ”krisrond” på sjukhuset, skriver Svenska Dagbladet.

– Eftersom så många är oroliga ville jag se hur det var med egna ögon. Jag blev imponerad över personalen som kämpar på, samtidigt som många klagar på nedskärningar och färre personal, säger Thomas Bodström till tidningen.

Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting kommer nu med ett vallöfte om 100 miljoner kronor extra för att förbättra situationen inom barnsjukvården. Bland annat utlovas återinförande av akutbilar som åker hem till sjuka småbarn.

Relaterat material

Egen larmfunktion ska skydda mot höga läkemedelsdoser

Barnkliniker i Stockholm slarvar med läkemedel

Feldosering av läkemedel stoppades av föräldrarna

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev