Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Studie: Barnfetman minskar

Publicerad: 20 februari 2017, 15:00

Foto: Thinkstock

Hos åttaåriga pojkar har barnfetman minskat sedan 1990-talet. Det visar en studie som gjorts vid Sahlgrenska akademin.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska akademin

– Att det planat ut har man sett förut, men nu ser vi tydligt att både medel-BMI och frekvensen av barn med övervikt och fetma går ner, säger Maria Bygdell, forskare och doktorand inom invärtesmedicin och klinisk nutrition vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Toppnoteringen hade pojkar födda 1991 där närmare 23 procent hade fetma eller övervikt vid åtta års ålder. Därefter sjönk värdena och för pojkar födda 2006 hade drygt 19 procent övervikt eller fetma det år de fyllde 8 år.

– Sänkningen syns tydligt och det är glädjande. Det är faktiskt en trend som har brutits. Men man kan inte säga att det på något sätt går att blåsa faran över. Det är fortfarande väldigt höga nivåer, motsvarande dem vi hade före den högsta nivån, säger Maria Bygdell.

Forskarna tittade på perioden 1946–2006 och tretton årskullar ingick i studien. Varje årskull innehöll 425 pojkar. När forskarna såg en antydan till trendbrott valde de att inkludera fler individer i de yngre årgångarna, där antalet uppgick till 6 500 individer i varje kull. Tanken är att göra motsvarande studie med flickor.

Maria Bygdell kan inte säga vad minskningen beror på utifrån resultatet i studien, men spekulerar i om det kan bero på ett ökat medvetande om riskerna med övervikt och fetma även hos barn.

EMILIA LARSSON

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska akademin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev