Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Barnsjukvård

Studie bekräftar att barn blivit<BR>apatiska av upplevt våld

Publicerad: 18 november 2008, 22:02

Våldtäkt ligger ofta bakom uppgivenhetssymtomen hos flyktingbarn. Med sin nya studie vill Rädda Barnen sticka hål på uppfattningen att apatiska barn används som verktyg för att få uppehållstillstånd.


Studien, som tagits fram i samarbete med Karolinska institutet, baseras på 33 fall med svårt sjuka asylsökande barn. Alla har upplevt hot mot familjen. 15 har sett anhöriga dödas. 17 har upplevt sexuellt våld, och fyra av dem har själva blivit utsatta för våldtäkt.

– Även från myndighetshåll har det hävdats att de apatiska barnen har använts som verktyg för att familjen ska få uppehållstillstånd. Barnens egen bakgrund och perspektiv har inte funnits med. En nyansering av orsakssambanden har helt saknats, säger Guhn Godani, psykolog och psykoterapeut på Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i kris i ett pressmeddelande.

En annan kartläggning, som Migrationsverket gjort, visar att 15 till 20 utlandsfödda barn vårdas för uppgivenhetssymtom. Siffran har varit konstant under de senaste åren. Men i vissa delar av landet har antalet ökat under det senaste halvåret, uppger Svenska Dagbladet.

– Det har kommit signaler från fältet om nya fall. Men vi har inte kunnat få en klar bild över hur det ser ut i hela landet, säger Elis Envall vid Socialstyrelsens socialtjänstavdelning, till tidningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev