Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Barnsjukvård

Studie kan öppna för tidigare operation av ryggmärgsbråck

Publicerad: 10 februari 2011, 18:37

Genom att operera ryggmärgsbråck under fosterstadiet i stället för efter födseln kan barnet få bättre motorisk funktion, enligt en ny studie. Men metoden kan ge ökade risker för modern. (Uppdaterad 10 februari kl 15.50)


Vid ryggmärgsbråck har ryggradskanalen inte slutits fullständigt under fosterstadiet, vilket innebär att ryggmärg och ryggmärgshinnor samlas i en så kallad bråcksäck utanpå ryggen.

Vanligen opereras ryggmärgsbråck under den första dagen efter födseln. Men en ny amerikansk undersökning visar nu att det kan vara bättre att operera barnen redan under fosterstadiet.

– Det här är en noggrant upplagd studie med mycket intressanta resultat, säger Bengt Gustavsson, som är neurokirurg vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Forskarna slumpade 158 barn med ryggmärgsbråck och deras mödrar till att antingen bli opererade på konventionellt sätt eller att genomgå en operation i livmodern före graviditetsvecka 26.

Vid en uppföljning ett år efter födseln hade 40 procent av barnen som opererats i livmodern fått en shunt inopererad i hjärnan för att motverka effekten av vattenskalle. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 82 procent.

Barnen som opererats under fosterstadiet hade vid 2,5 års ålder bättre mental utveckling och bättre motorisk funktion än barnen som opererats på vanligt sätt. Bland annat kunde dubbelt så många gå på egen hand, 42 procent jämfört med 21 procent.

Fosterkirurgin var dock kopplat till ökad risk för förtidig födsel och komplikationer hos modern, som livmoderruptur.

Bengt Gustavsson anser att resultaten på sikt kan öppna för att den nya metoden även införs i Sverige.

– Visserligen kan man invända mot hur generaliserbara resultaten är. Till exempel var det är en selekterad grupp kvinnor som var med i studien. Det verkar också som om att barnen som fick tidig operation fick lite bättre omvårdnad än dem i kontrollgruppen, säger han.

– Men nu när de här resultaten finns tillgängliga kan det vara läge att fundera på om vi ska börja operera de här barnen prenatalt även i Sverige. Man måste dock väga fördelarna med metoden mot riskerna för modern.

Varje år opereras runt 30 barn för ryggmärgsbråck i Sverige.

Bakom studien, som publiceras i New England Journal of Medicine, står forskare vid Children's Hospital i Philadelphia, Vanderbilt University i Nashville och University of California i San Francisco.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, publicerad online den 9 februari 2011

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev